Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
Светска здравствена организација у Шапцу

ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

У Шапцу је прошлог уторка боравила делегација Светске здравствене организације са задатком да анализира улогу и функционисање локалних савета за здравље, са посебним фокусом на мајске поплаве. Улога локалних савета је нарочито важна пре ванредне ситуације, у превентиви и припреми, као и у санирању последица, након ванредне ситуације.
Светска здравствена организација је овом посетом желела да утврди методологију за одговор на кризне ситуације на локалу, а Србија је пример због организованих локалних савета за здравље. Зато је Светска здравствена организација захтевала одлазак у градове као примере добре праксе. Стална конференција градова и општина предложила је да то буду Шабац и Сремска Митровица.
Састанку су, поред градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, присуствовали чланови Савета за здравље, руководство Завода за јавно здравље и представници Градског штаба за ванредне ситуације.
Коментаришући посету представника Светске здравствене организације Шапцу, односно Савету за здравље града Шапца, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић указао је на чињеницу да је шабачки Савет за здравље један од најнапреднијих у Србији, организован и активан по свим законским нормама.
- Нарочито сам поносан на то што је Савет за здравље града Шапца формиран 2011. године, пре него што је закон прописао такву праксу. Тада је, као радна група, израдио Стратегију јавног здравља града Шапца. То је тек сада актуелно на нивоу Републике Србије, подсетио је градоначелник Шапца.
Једна од тема којом се данас бавио локални Савет за здравље је иницијатива Дома здравља града Шапца за запошљавање по десет лекара и медицинских техничара, колико недостаје за неометано и квалитетно пружање здравствене заштите на територији града.
- Након одлуке Савета за здравље, коју очекујемо, следи законска процедура. Иако Република Србија финансира зараде медицинског особља, а не локална самоуправа, сматрам да Град Шабац има право да, у складу са Законом о здравственој заштити, пружи својим грађанима виши квалитет услуга. То ћемо и омогућити, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa