Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ТРИБИНА О ЗАВИСНОСТИ ОД ИНТЕРНЕТА

ШТА ТО БЕШЕ ПОРОДИЦА

У Општој болници Шабац, основним и средњим школама у Шапцу, недавно је спроведено истраживање о злоупотреби интернета. Учествовало је око пет стотина испитаника, ученика и њихових родитеља.
- На жалост, јесмо зависни, али то није нешто на шта не можемо утицати. Јако је важно да родитељи препознају тај проблем код деце, да знају коме могу да се обрате за помоћ. Морају да постоје границе у коришћењу савремених технологија, што не значи да би требало бити аскета и зауставати точак цивилизације, важно је пронаћи здраву меру, рекла је педагог Биљана Дробњак, модератор трибине “Бауци са интернета“, која је одржана протекле среде у Библиотеци шабачкој.
О злоупотреби интернета и зависности од видео-игрица и боравка на друштвеним мрежама, као и другим облицима зависности и њеним узроцима, највише о породици, која је извор како здравља тако и болести, говорио је специјалиста медицинске психологије Влајко Пановић, клинички психолог на Војномедицинској академији у Београду.
- Ова цивилизација је изнедрила толико тога што окупира људски ум и душу да прети да је претвори у својеврсну зависност. Човек који много времена проводи испред екрана не стиже да прави приоритете у свом животу, да развија радне навике, одговорно понашање, постаје жртва, а да тога није свестан. Зато је важно да родитељи разумеју природу зависности и да помогну деци да науче да праве разлику између видео и реалних игара. У реалном свету постоје игре које доносе радост, а у виртуелном узбуђења која подижу адреналин. Многи то не препознају и постају зависни од овог хормона који има улогу да нас штити од стреса, а чији ресурси нису неисцрпни. Уколико неколико сати проводи под адреналинским шоком, човек полако пада у нерасположење, што изазива депресију, болест у чијем лечењу су неопходно антидепресиви, оцењује др Пановић.
Из богатог терапеутског искуства, лекар је навео пример двоипогодишње девојчице промењеног понашања, за коју се испоставило да се поистоветила са ликом из цртаног филма и дечака од дванаест година кога је лечио антидепресивима од зависности од интернета. Не постоје поуздани и прецизни подаци колико је оболелих од ове болести, али има индиректних показатеља који говоре да је реч о правој епидемији у Србији.
- Млади људи све мање усвајају родитељске, а све више поруке са телевизије и интернета. Умови су им препуни слика из виртуелног света, а машта онеспособљена за личну креацију. Виртуелни свет се меша са реалним, а губитак реалности је први критеријум лудила. Не би требало да паничимо, али би морали да се замислимо, опомиње др Пановић констатујући да живимо у свету у коме је све мање радости.
У препуном холу Библиотеке шабачке, било је доста младих, што је чињеница која охрабрује.
- У последње време покушавам да смањим употребу интернета и да се што више дружим, читам књиге, гледам филмове и да проводим време са породицом. Приметила сам да моји вршњаци постају агресивнији када играју видео-игрице, јер покушавају да глуме виртуелне ликове у стварном животу, закључује Уна Марковић.
“Све ми је слободно, али ми није све на корист“, подсетио нас је др Пановић на речи апостола Павла и на све оно што некад беше породица.
Данас се у породицама тешко прихватају улоге ““ супружници развијају такмичарске уместо партнерских односа. Такође, постоје тешкоће у постављању граница са децом, родитељи их одгајају као божанства, што их онеспособљава за живот у реалном свету. Штите их од обавеза и онда упадају у сопствене замке, јер деца постају неспособна за комуникацију. Савремена породица је у кризи између осталог и зато што њени чланови све мање времена проводе заједно.
Др Влајко Пановић

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa