Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
И ПОРЕД ОБИЛНИХ ПАДАВИНА УСЕВИ У ДОБРОМ КОНДИЦИОНОМ СТАЊУ

ВРЕМЕ ЗА ПРИХРАНУ

Пшеница која је посејана на деве3тнаест хиљада хектара, како истичу у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац, у добром је кондиционом стању као и остала стрна жита.
- Нешто више од половине засејаних парцела је избокорало и на њима се већ врши прихрана са азотним ђубривима, односно са „Каном“. Остале парцеле које из неких разлога нису избокорале, односно касније су посејане, треба прихранити у наредних десет дана. У првом наврату потребно је унети две трећине азотних ђубрива, а за двадесетак дана и преосталу количину ““ каже дипл. инж. ратарства Светлана Златарић.
С обзиром на веће количине падавина у протеклом периоду дошло је до појаве водених огледала, тј. до задржавања воде у прекомерним количинама у нижим подручјима. Такве парцеле потребно је што пре исушити како не би дошло до угушења кореновог система, а тиме и пропадања усева.
- Такве парцеле треба прихранити кад се исуше са „Каном“ како би се што пре повратиле а самим тим се избегло веће смањење приноса које је неизбежно. У питању су подручја у делу Врањске где је дошло до изливања Добраве, делу Вукошића, у Очагама, у Поцерини дуж ободног канала, Петковице, мањим делом око Дубља и Прњавора. У питању су подручја где је дошло до појаве подземних вода и током прошлих мајских поплава.
Како су пре падавина биле високе температуре потребно је обратити пажњу на појаву болести које су током прошле године узеле велики проценат од приноса.
- Већ су запажене површине где су се јавиле болести тако да овом приликом скрећем пажњу нашим пољопривредним произвођачима на превентивни обилазак њива. На тај начин, уз консултацију са Стручном службом, и адекватну заштиту у одговарајуће време, избећи ће се непотребно смањење приноса. Потребно је, дакле, обратити пажњу на прави моменат примене заштите ““ наглашава Златарићева.

О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa