Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ШАБАЧКИ ВОЋАРИ ПОСЕТИЛИ МИЛАНСКУ ВЕЛЕТРЖНИЦУ

СТИЦАЊЕ НОВИХ ЗНАЊА

Група од 40 воћара и повртара са територије Шапца боравила је протекле недеље, у организацији Дирекције за пољопривреду, на северу Италије
Миланска тржница била је место сусрета најбољих шабачких воћара и повртара са колегама из Италије. Размена искустава, разговори о узгоју, паковању и дистрибуцији производа, али и цена, односно зарада која се може остварити у Европској унији, биле су само неке од тема разговора између пољопривредника.
- Систем паковања и дистрибуције воћа се овде веома поштује. Немамо дилему да ли би наши производи били тражени на овом месту, јер по квалитету воћа уопште не заостајемо за Италијанима, већ напротив. Ту видимо нашу шансу, а до сарадње може доћи веома лако, уз директан контакт са заинтересованим купцима, рекао је Богољуб Симић, председник Удружења воћара Шапца.
Да оптимизам није без покрића показују и статистички параметри: од милион тона воћа и поврћа колико годишње стигне на велетржницу у Милану, скоро 40 одсто је из увоза. Укупан промет који се оствари на овом месту надмашује две и по милијарде евра на годишњем нивоу. Због тога су челници Дирекције за пољопривреду и представници Градске управе разговарали са руководиоцима Миланске велетржнице.
- Успоставили смо сарадњу са људима из Милана како би наши воћари могли да пласирају своје производе на ово тржиште. Иако је тржиште захтевно, ми можемо равноправно да учествујемо у отвореној тржишној утакмици и да понудимо производе за које гарантујемо квалитет. Потребно је још мало усавршавања и прилагођавања европским стандардима како би у потпуности били равноправни са италијанским, али и свим другим произвођачима. Уверени смо да, поштујући правила која се односе на карактеристике плодова и начин паковања, наши произвођачи могу да наступају на свим европским тржницама и да остварују веће приходе, навео је директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар.
Поред велетржнице, пољопривредни произвођачи са подручја Шапца посетили су и фабрику за паковање воћа, као и италијанско газдинство где су се упознали са начином узгоја поврћа и воћа.

М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa