Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ПРОТЕСТ МАЧВАНСКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

СTOЧАРИНА ТРИ САТА БЛОКИРАЛИ САОБРАЋАЈ

Мачвански сточари у петак су на три сата блокирали неколико путних праваца на подручју општина Шабац и Богатић. Ово је, како кажу, упозорење Влади од које очекују да заштити домаће пољопривредне произвођаче. Они су, пре четири дана упутили десет захтева Влади Србије и Министарству пољопривреде. Сточари, између осталог захтевају да робне резерве интервентно откупе тржишне вишкове свињског меса и млека, као и забрану увоза ових намирница до краја године, како би дошло до стабилизације у производњи 
С обзиром да Влада Републике Србије није у постављеном року одговорила сточарима, они су за петак заказали протесте и са механизацијом блокирали путеве у својим селима. У Слепчевићу код Шапца окупило се стотинак пољопривредника који су тракторима блокирали центар села, тако да је саобраћај на путу Шабац ““ Лозница био обустављен.
-Имам 80 товљеника, сваког месеца утовим по 20, и сваког месеца изгубим 80.000 динара јер је цена коју сада нуде кланичари далеко испод производне. Плаћају нам 120 динара за килограм живе ваге, а мене призводња кошта минимум 160 динара. Уместо да зарадим, ја сам у минусу. А о увозу свињског меса да не говорим, зато и јесте овако ниска цена и има вишкова. Због тога сам данас овде ““ каже Милан Ђукић, произвођач из Дубља.
И у мачванским селима организоване су блокаде. Око 150 мештана Бадовинаца блокирало је цетар села. До Павловића моста, возила су могла споредним путевима.
Братислав Исаковић из овог села каже да не зна шта ће са својим свињама.
-Већ имају 130 килограма и ако их ускоро не продам прерашће меру а онда нико неће хтети да их откупи. Ово што министарство нуди кукуруз у натуралну размену, мени не одговара, шта ће ми њихов кад имам свој кукуруз, мени је потребан новац ““ каже Исаковић.
Иако је из Уније пољопривредних произвођача из Сремске Митровице било најављено да ће блокаде путева бити масовне, у војвођанским местима су уместо тога, организване протесне вожње.
Златан Ђурић, председник Уније пољопривредних произвођача из Сремске Митровице, каже да се од протеста није одустало, већ су их одложили за недељу дана након разговора у Влади Србије у четвртак увече.
- Влада ће увести заштитне мере приликом увоза ових производа и пронаћи механизам за њихов откуп уз помоћ робних резерви, као и да измени правилник о промету месних и млечних прерађевина у Србији, што је довело до тога да се на српском тржишту појави шкарт роба. За остале захтеве Влада је тражила рок од седам дана да их реши ““ рекао је Ђурић.
Он је додао и да удружења пољопривредника у петак протестују вожњом тракторима у Сремској Митровици још неким војвођанским местима, али и да свако удружење за себе може донети одлуку да ли ће одустати од блокада или блокирати саобраћајнице.

(Извор: сабац.инфо)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa