Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ СРПСКОГ ПОКРЕТА ОБНОВЕ

ПОТРЕБНИ СМО СРБИЈИ

Градски одбор Српског покрета обнове одржао је прошлог петка конференцију за штампу на којој је било речи о 25. годишњици оснивања странке, 24. годишњици деветомартовских демонстрација, али и о партиципацији ове странке у локалној и републичкој власти.
-СПО је био мотор који је почео да подрива темеље власти комунистичког диктатора Слободана Милошевића. Многи сматрају да је 9. марта могао да се сруши режим, међутим, на страни Милошевића тада је била и војска и полиција, али и већински део народа. Урађено је оно што је било реално, смењени су министар полиције и уредник “ТВ Бастиље“, РТС. Током наредних година борбе СПО је платио највећу цену, како председник странке, тако и многи чланови, неки чак и животом, а многи су хапшени или отпуштани са посла. Дрво које је тресао СПО сломљено је 5. октобра. Милошевић је признао пораз, а после тога је послат тамо где му је било место, у Хаг, рекао је председник ГО Живојин Вулетић.
Навео је да су 5. октобра власт преузели они који су Милошевића до тада држали на власти. Сматра да је Србија и 15 година касније у веома тешком стању, пре свега економски, те да је СПО Србији сада потребан као и тада.
Подржавају напоре премијера Вучића да се убрзаним темпом крене ка ЕУ. Вулетић наводи да има много кочничара на том путу, да су неки од њих и у Влади, а да постоје појединци и у СПЦ који су за то да се Србија држи традиционалних вредности и остане на маргини свих дешавања.
Вулетић је истакао да је задовољан функционисањем локалне самоуправе, где у власти учествују од 2004. године. Мисли да је урађено доста тога да Шабац почне да личи на модерне европске градове.
-Проблем у Шапцу, као и у целој Србији, је велика незапосленост. Ми ћемо се, као странка, залагати да Шабац што више економски јача. Преко коалиционих партнера на локалу и републици залагаћемо се да се уради део ауто пута од Руме до Шапца, рекао је Вулетић.
Прим. др Предраг Тојић рекао је да четврт века није ни мало ни много за СПО. Навео је да је првобитно замишљен као покрет са широком базом који треба да артикулише политичке, али и животне проблеме народа у Србији. Морали су да се региструју као странка да би могли да учествују на изборима.
-СПО је трећи покрет који је формиран у 20. веку из тачно одговарајућих потреба. Прво је Владика Николај Велимировић после Првог светског рата основао покрет који је требао да поврати снагу и дух народа. После тога Слободан Јовановић је формирао Српски културни клуб пред сам почетак Другог светског рата, за интелектуалце и све оне који су осетили опасност од надолазећег фашизма. Затим је 1990. основан СПО, рекао је Тојић и подсетио да је и коалициони предизборни договор ДОС потписан у СПО, али да ова странка након промена није учествовала у власти јер нису могли да се договоре о брзини и дубини промена које треба да се десе.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa