Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ПРВА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СТРАНКЕ ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

ДУШАН ПЕТРОВИЋ ОКУПИО ОПОЗИЦИЈУ

Нова енергија за ново време, мото је прве Изборне скупштине странке Заједно за Србију. У тој енергији има места за све оне који Србији желе добро и време је да се окупимо, јер неспособност актуелне Владе Србије осећају сви грађани, изјавио је Душан Петровић. Он је, протекле недеље, изабран за председника странке Заједно за Србију. У препуној сали београдског Сава центра више од 470 делегата из целе Србије дало је подршку Петровићу, док су за потпредседнике изабрани Миодраг Ђидић Бошко Ристић и Срђан Срећковић. Изборном делу Скупштине претходио је свечани део којем су поред делегата присуствовали и многи гости из проевропских опозиционих странака. Петровић је нагласио потребу обједињавања свих продемократских опозиционих снага у борби за бољу Србију.
Што пре дођемо до акционог јединства, толико ћемо брже успоставити равнотежу у неравнотеженом политичком систему у Србији. Политичка последица тога биће озбиљно сузбијање таблоидизације јавног живота. Таблоидизације која је последица инерције, са једне стране, али и политичког манира оних који данас управљају Србијом и њихових политичких инструмената. Таблоидизација Србије руинира јавни живот у нашој земљи. Исцрпљује и ово мало енергије које имамо и онемогућава привредни раст и развитак, веће зараде и побољшање животног стандарда грађана, рекао је приликом обраћања делегатима и гостима Душан Петровић.
На почетку свечаног дела Скупштине, присутнима се обратио и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је рекао да град на чијем је челу већ доста чини на децентрализацији која је један од кључних делова програма странке Заједно за Србију.
Први пут ове године и први у Србији сав новац који ће бити сакупљен од пореза на имовину у 52 сеоске месне заједнице, оставићемо њима, као могућност да мештани одлучују како и на који начин њихов живот треба да се уреди. Оног тренутка када дозволите људима да одлучују, ви им пружате право да постану самостални и да буду слободни. А слобода је оно чему сви тежимо. Слобода је оно што ја желим да Србија има и осећа у себи и у будућности, нагласио је Небојша Зеленовић.
Делегатима се потом обратио и Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета Демократске странке. И Мићуновић је подржао идеју окупљања и заједничког деловања проевропске опозиције.
Оно што треба да урадимо је да изградимо врло јасан програм сарадње. Јављам се добровољно да га урадим, пола је већ готов. После добре анализе да га потпишемо и да то буде основа за наша акциона јединства у парламенту и свуда, предложио је Мићуновић.
Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке и коалициони партнер странке Заједно за Србију је такође истакао неопходност удруживања политичких потенцијала опозиције.
Да би се успоставило нешто што представља заједништво за Србију мора да се морају да се успоставе компромис и консензус, односно договор о централним тачкама развоја. Око тога где ова земља иде, на који начин решава проблеме, консензус око вредносног поретка. У супротном, већ прекосутра ћемо се наћи у ситуацији да нећемо моћи да пронађемо пут. Због тога је концепцијско, идеолошко и вредносно питање, пут развоја земље. То важи и за обједињавање опозиције, то важи за деловање власти и за читав политички систем, нагласио је Борис Тадић.
Душан Петровић је представио економски план Заједно за Србију под називом „Запослимо Србију“, темељ са кога ће странка водити разговоре са свим политичким партнерима. У основи Економског плана странке је промена пољопривредне политике и повећање аграрног буџета, улазак у пројекат наводњавања милион хектара пољопривредног земљишта, рекао је Петровић али и:
Снажна, експанзивна политика производње биомасе. Улазак у подршку грађевинској индустрији, тако што милион и по станова и кућа у Србији које се греју на даљинско грејање, гас или струју нужно је изоловати. Улагање у овај пројекат крећу се око 2,5 милијарди евра и то би био огроман подстицај за грађевинарство. Затим спровођење стратегије рударства коју је Влада Мирка Цветковића, у време док је председник Србије био Борис Тадић, почетком 2012. године доставила парламенту. Укратко, три и по милијарде евра улагања у рударство у наредних седам година донело би повећање бруто друштвеног производа за милијарду и по евра. И шеста тачка, али ништа мање битна, је снажан, легитиман и легалан притисак на Нафтну индустрију Србије да се отпочне са великом модернизацијом Рафинерије нафте у Панчеву, јер би ти, свеукупно гледано, био велики замах српској економији, закључио је Петровић представљајући економски план у шест тачака „Запослимо Србију“.
Скупштина је дала пуни легитимитет председнику Заједно за Србију Душану Петровићу да разговара са свим проевропским снагама и пронађе заједничке тачке око којих би се креирале реалне политике као основ за неопходно акционо јединство које ће донети бољи живот грађанима Србије.

Б. Иветић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa