Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
КОЦЕЉЕВА

УСВОЈЕН ОПЕРАТИВНИ ПЛАН ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА

Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда на територији општине Коцељева за 2015. годину је, након краће дискусије, усвојен прошле среде од стране Општинског већа и прослеђен ЈП “Србија воде“ на мишљење, а о њему ће се изјаснити и одборници локалног парламента.
Разматрање овог документа уврштено је у дневни ред на самој седници, а о томе шта представља и садржи члановима већа презентовао је његов аутор, помоћник председника општине Владимир Бајуновић. Према његовим речима у прошлогодишњем плану било је одређених пропуста који су у новом обухваћени.
- Реке Тамнава и Уб су воде првог реда а све остале које су у њиховом сливу су воде другог реда. Ово је документ који је веома битан за општину и у који су уврштена искуства из прошлогодишњих поплава али и недавног изливања Тамнаве - рекао је Бајуновић.
Члан већа Радивој Николић подсетио је на некадашњи план регулације Тамнаве и притока у насељеном месту Каменица који, како је рекао, никад није реализован.
- Ништа није урађено по овом питању. Зар је требало годину дана да прође и да се ништа не решава, да се не очисти речно корито - питао је Николић.
Одговарајући Николићу, начелник за привреду, пољопривреду и туризам у општинској управи Миодраг Тадић подсетио је да се план о коме се дискутовало односио на воде другог реда.
- У праву сте за Змајевац и Козарицу, притоке Тамнаве. То су воде другог реда. Тамнава је вода првог реда и ми смо као општина слали више пута дописе надлежнима да се нађе решење и предлагали решења. Тражили смо да се бар прочисти протицајни профил тока у Каменици у центру насеља, 500 метара узводно и исто толико низводно од моста. Овај план, о коме расправљамо, би Скупштина општине морала да усвоји до 17. марта и ми то вероватно нећемо урадити у законском року - рекао је Тадић.
С обзиром да су чланови већа документ добили на самој седници Јован Димитријевић је предложио да, уколико то неће изазвати велике проблеме локалној самоуправи, предлог оперативног плана одбране од поплава буде повучен са дневног реда и да се изјашњавање о њему одложи за наредну седницу.
- Нас оперативни план неће одбранити од поплава, већ добра анализа и низ адекватних мера, пре свега на водама које се уливају у Тамнаву и Уб. Ми све радимо у задњих пет минута. С обзиром да смо материјал добили на седници и да га нисмо прочитали, ја бих предложио да се усвајање одложи, ако то неће направити општини велике проблеме - изјавио је Димитријевић.
Веће је ипак, на предлог председника већа Душана Илинчића, усвојило овај документ како би у што краћем року план био прослеђен ЈП “Србија воде“ на давање мишљења. Како је на седници закључено, уколико не добије позитивно мишљење, оперативни план одбране од поплава за воде другог реда ће се поново наћи пред члановима општинског већа.

Весна Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa