Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
СРЕДЊОШКОЛЦИ ПРИТЕКЛИ У ПОМОЋ

ЛЕКЦИЈА ЗА ОДРАСЛЕ

Када се почетком марта Тамнава са својим притокама почела изливати у горњем делу тока, узводно од Коцељеве, више од 50 средњошколаца, ученика Средње школе у Коцељеви одазвало се позиву Штаба за ванредне ситуације да притекну у помоћ. Овим младићима и девојкама нису сметали ни киша, ни ветар, ни блато. За мање од два сата песком су напунили преко 700 врећа.
- С обзиром да је киша непрекидно падала и да је вода надолазила, из општинског кризног штаба су нас позвали и питали да ли има деце која би учествовала у пуњењу врећа песком. Када су предметни наставници питали децу ко жели да учествује у овој акцији, били смо пријатно изненађени бројем ђака спремних да се ангажују. Из неколико одељења пријавило се више од 50 ученика, не само дечака већ и девојчица. Заиста су радили предано, без зановетања и није било потребе да неко некоме нешто каже - прича директор коцељевачке Средње школе Верољуб Матић и додаје да је школа веома поносна на своје ђаке.
- Сви треба да будемо поносни на ове младе људе. Старији кажу како су ствари у њихово време биле другачије у смислу да су млади били одговорнији. Мислимо да деца сада само седе за компјутером и сумњамо у неке њихове способности. Међутим, и на овај начин деца су нас убедила у супротно. Показала су нам да су довољно зрела и одговорна и да су, рекао бих, морали пребрзо да одрасту, с обзиром на све што нам се годинама дешава - сматра Матић и истиче да су ученици ове школе своју зрелост, људскост и хуманост показали и у једној од акција добровољног давања крви када је ову драгоцену течност дало око 80 одсто ђака школе који су у том тренутку били пунолетни.
Говорећи о томе шта је пресудило да се без имало двоумљења са својим другарима прихвате пуњења врећа песком и помогну угроженима и Никола Васић из Дружетића, ученика трећег разреда као и његов годину дана млађи друг Лазар Јанковић кажу да су то искуства из мајских поплава.
- Мотив за то су свакако прошлогодишње поплаве које су задесиле моје другаре из одељења. Ово је мој начин да помогнем онима којима је помоћ била у том моменту неопходна. Сигуран сам да је све оно што се дешавало протеклих месеци и година, мислим на елементарне непогоде, утицало на младе људе, на нашу свест да морамо да будемо хуманији, одговорнији према себи али и према другима и да је важно да се међусобно помажемо - каже Никола.
Прошлогодишње поплаве су и на Лазара оставиле веома јак утисак.
- Сасвим је сигурно да је моја мотивација, као и мотивација мојих другара, да прихватимо позив и да као добровољци пунимо вреће управо да помогнемо и да уколико је то могуће спречимо да се река излије и угрози наше суграђане. То је начин да ми помогнемо у тој ситуацији. Није ретка појава да млади све чешће учествују у хуманитарним акцијама, а на то су сигурно утицала дешавања из маја месеца, слике које смо видели и судбине људи које смо чули како у непосредном окружењу, тако и путем медија. Ти догађаји су нас натерали да ствари посматрамо другачије и да можда одрастемо преко ноћи - сматра Лазар.
Одрасли кажу да су им млади одржали лекцију из хуманости и зрелости као и да су показали како се без сувишних питања и двоумљења прискаче у помоћ када је помоћ потребна.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa