Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ПРОЈЕКАТ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА РОМА У ОПШТИНИ КОЦЕЉЕВА

КАРИКА КОЈА НЕДОСТАЈЕ

У оквиру пројекта “Карика која недостаје“, који се финансира из буџета Републике Србије-канцеларије за људска и мањинска права и то као део програма који има за циљ унапређења положаја и статуса Рома у нашој земљи, у петак је у Коцељеви одржан округли сто на тему “Повећање степена друштвеног активизма младих Рома и Ромкиња у оквиру локалне заједнице“.
У разговору са представницима институција, млади припадници ромске популације изразили су жељу да се у већој мери укључе у друштвене токове, да наставе школовање и на тај начин лакше дођу до посла и егзистенције.
Љиљана Јосић из Хуманитарног удружења “Пријатељи“ из Сремске Митровице, које заједно са Центром за развој и демократију Рома Коцељеве из Драгиња реализује овај програм, истакла је да је један од основних проблема образовање ромске популације и похвалила коцељевачку општину у којој је готово стопроцентан обухват ромске деце образовањем.
Општински координатор за питање Рома Радован Ранисављевић рекао је да се у општини Коцељева доста ради на решавању ових проблема али и да увек може боље и више.
- Формиран је мобилни тим који ради на запошљавању Рома, а централни проблем је образовање, јер да би неко био запошљен, мора имати завршену бар основну школу. Радимо такође на решавању стамбених проблема, а здравствена заштита је доступна свима и мислим да су лекаром у Драгињу сви задовољни - рекао је Ранисављевић.
Представници образовних установа, Драгана Ђурић и Верољуб Матић, напоменули су да се у школама на подручју ове општине велика пажња поклања ромској деци. Неизмерну подршку и помоћ и ђаци и установе добијају од Зорана Петровића из Центра за развој и демократију Рома који стоји иза свих акција у овом крају које доприносе бољем положају Рома.
Саветник Националне службе запошљавања у Коцељеви Драган Ђермановић упознао је присутне да се Роми све више интересују да нађу посао, макар и привремен.

В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa