Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ЗАШТО СУ МАЧВАНСКА ИЗВОРИШТА ТОПЛЕ ВОДЕ ВРЕДНИЈА ОД ЗЛАТА

“СТЕРИЛНА“ НА 400 МЕТАРА

Из земљине утробе, са дубине од 400-600 метара за 20 година истекло 40 милиона долара. Обећања о коришћењу драгоцене природне енергије, најчешће политичка поштапалица за каријеристе. Сељаци и даље крај врелих гејзира шуре прасад и пилиће, неки се лече, купају, а домаћице овом водом перу веш без детерџента. Кад се потпуно расхлади може да се користи за пиће
Мало који високи гост који је посетио Мачву није искористио прилику да види мачванска изворишта топле воде. И домаћини нису пропустали прилику да им покажу то природно богатство, вечиту шансу за убрзани природни развој овог краја. Али протеклих деценија, од како је направљена прва истражна бушотина топле воде у Дубљу ( 1987. године када је тражена пијаћа вода) откриће овог природног блага остало је само велики, а не искоришћен потенцијал Мачве. Мачванску топлу воду стручњаци су прогласили вреднијом од злата и нафте али бадава. Обилазили су изворишта многи политичари, економисти, бизнисмени али су им она углавном послужила као политичка поштапалица за лажна обећања и успешне каријере. Фотографисали су се ту, камере их снимале, давали оптимистичке изјаве али све бадава.
Век воде
- Ово је век воде. Њени ресурси у Мачви су практично неограничени. Вреднија је од злата и нафте. Стално добија на цени. Она је обележје Мачве које је чини посебном у светским размерама. То је основно за успех. А уз врелу воду, предност Мачве је у квалитетном обрадивом земљишту и вредним људима. Ова вода је уствари еколошка нафта, која када се расхлади може да се користи за пиће што је изузетно значајно. Значи потпуно стерилна на великој дубини, објашњава професор доктор Михаило Миливојевић, признати стручњак за геотермалну енергију код нас и у свету. Миливојевић наглашава да не би требало дозволити да неки политиканти, мешетари “минирају“ велике и скупе али рационалне и исплативе пројекте на бази коришћења овог природног блага Мачве и суседне Семберије.
А ево како је све почело. Многи су се изненадили, када је 1987. године из бушотине направљене у Дубљу у потрази за здравом пијаћом водом са дубине од око 200 метара, потекла вода температуре 40 степени Целзијуса. На основу овог открића урађена је прва истражна бушотина на истом терену дубине 250 метара. Резултат је био вода температуре 50 степени Целзијуса. У циљу добијања елабората о резервама геотермалне енергије, направљене су нове бушотине у Богатићу, Белотићу, М. Метковићу... Свугде је на дубинама од 200-600 метара, откривена топла вода ( 50 до 75 степени) . Носилац ових истраживања је био Рударско-геолошки факултет у Београду ( група за хидрологију). Поштујући мишљења стручњака може се рећи да су ови извори међу највећим и најтоплијим у Европи. У нормалним условима вода ове температуре могла би се пронаћи на дубини од 1.800 до 2.000 метара. Овде је реч о специфичним топлим стенама које су попут сунђера испуњене водом. Сви су изгледи да ове стене захватају велики простор, што обезбеђује стабилну количину воде у сваком тренутку.
Сиромашни богаташи
За Мачву је откривање нових извора воде исто толико вредно, као да су откривена налазишта угља или нафте. Годишњи енергетски потенцијал из бушотине у Богатићу ( атар Баир, где је пронађена вода температуре 75 степени), може заменити 16 хиљада тона висококалоричног угља. То тврди Зоран Ракић из Нафтагаса у Новом Саду, предузећа које је изводило радове на бушотинама. Примера ради енергетски потенцијал из три процењен је на 17 мегавата, а поређења ради 10 мегавата има енергетски еквивалент од седам хиљада тона нафте.
Према проценама стручњака укупан потенцијал топле воде у Мачви има енергетски еквивалент од 20 милиона тона нафте.
Дубоко у утроби плодних ораница налази се право мало језеро, које је на неким местима “дебело“ и 500 метара. Каснијим истраживањима утврђено је да су поједине бушотине истражне и експлоатационе, што значи да притисак воде из њих не опада. Напротив вода се стално “обнавља“.
Јавно је публиковано више могућности коришћења ове природне енергије, почев од загревања стамбених и индустријских објеката, преко израде сушара за воће, поврће и житарице. На крају али никако по значају, поготово после бројних уочених проблема око коришћења исправне воде за пиће, помињана вода када се потпуно расхлади може без проблема да се користи за пиће.
С друге стране подземне воде у Мачви, могуће је пронаћи на знатно мањим дубинама али то је због одсуства канализационе мреже и присуства великог броја септичких јама изузетно ризично за коришћење. Дуже времена инфектолози указују на овај проблем који је у Мачви све уочљивији. Наиме, водовод у Богатићу, користи само мањи број потрошача, а 17 километара главног канализационог колектора још није у функцији. То још више појачава степен угрожености воде за пиће, што се у последње време због повећаних падавина и других природних аномалија, све чешће јавља и захтева што хитније решење.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa