Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
73. ГОДИШЊИЦА СТРЕЉАЊА РОДОЉУБА У ШИЦАРИ КОД КЛЕНКА

НЕ СМЕ СЕ ЗАБОРАВИТИ

На комеморативном скупу говорили представници СУБНОР Шабац и Рума. Скупу присуствовао и Ђока Николић, једини преживели са овог стратишта. Положени венци и цвеће бројних друштвених организација. Скуп нису пратили електронски медији. Пригодан програм извели ученици ОШ „21. октобар“ из Кленка. Месна заједница и СПС Кленка одлични домаћини. Са скупа упућен позив општинама Шабац и Рума да више посвете пажње уређењу овог историјског места
На комеморативном скупу у Шицари, поводом 73 године од окупаторских злодела на овим просторима у Другом светском рату, оно што се чуло од неколико говорника - не може и не сме никада да се заборави.
У недељу 15. марта, на стратишту званом Шицара у Кленачком атару, одржан је комеморативним помен стрељаним грађанима и родољубима Шапца и Руме. Представници СУБНОР Шапца и Руме, СПС Шапца, Руме и Кленка, Комунистичке партије Шапца, делегације Удружења војних пензионера Шапца, УРВС Шапца, Удружења за неговање традиција из минулих ратова, поклонили су се сенима стрељаних и положили венце на спомен обележју. До сада није тачно утврђен број стрељаних на овом стратишту, рачуна се да је стрељано између 1.200 и 1.350 родољуба, и то родољуба и припадника Мачванског партизанског одреда који су били заточени у логору на Старом граду у Шапцу.
Међу поштоваоцима патриота и жртава фашизма овом скупу присуствовали су само представници СУБНОР Шапца и Руме и представници СПС, који у оваквим приликама и на оваквим местима незнају за партијске поделе.
Први пут до сада на овом скупу био је и Ђорђе Николић из Кленка, који је неким случајем избегао судбину стрељаних у Шицари.
Присутнима на Шицари, њих преко 60, обратили су се пригодним говором представници бирачких организација Шапца и Руме. Испред Шапца говорио је председник Влада Нинковић, који је врло сликовито описао време када је Шицара заливана крвљу родољуба.
За врло добро организован овај скуп све заслуге припадају Месној организацији СПС Кленак и Радославу Витомировићу, који су уложили много труда на уређењу прилазног пута до спомен обележја, као и Основној школи у Кленку, на челу са директорком, који су припремили врло емотиван пригодни програм.
Међу говорницима на овом скупу посебно је запажено пригодно обраћање Александра Богдановића испред Комунистичке партије Шапца. Он је, упоређујући са догађајима из почетка Другог светског рата, анализирао данашње стање у Србији, и навео бројне примере ко смо, шта смо и где смо данас у Србији. За ово своје излагање награђен је великим аплаузом.
На овом скупу по први пут прочитан је записник са саслушања Јована Благојевића из 1944. године, оца Вере Благојевић, поводом њене политичке активности.
На крају, са овогодишњег скупа може се извући закључак: брзо заборављамо догађаје из наше бурне историје, мало грађана долази на ове скупове. Припадници бројних партија у земљи, има се утисак, верују да од њих почиње нова историја Србије па прошлости не поклањају никакву пажњу.
Скуп је завршен поруком да општине Шабац и Рума поклоните мало више пажње овом стратишту, да се уреди прилазни пут, шири простор за окупљање грађана и да се само спомен обележје доведе у ред као наш дуг родољубима и недужно страдалим грађанима.

Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa