Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ВАТЕРПОЛО КЛУБ ШАБАЦ НА ДОМАК ПРВЕ “А“ ЛИГЕ

ДЕСЕТ ГОДИНА ИСПЛИВАВАЛИ НА СУВОМ

Ватерполо клуб Шабац ове године слави 25 година постојања. Од тога већ 10 немају свој базен. Овог лета се коначно назире крај мукама где тренирати и играти утакмице. Реалне су шансе да у новом базену заиграју као повратници у Прву “А“ лигу.
-Тренутно се налазимо на челу Прве “Б“ лиге и остала су још два кола до краја. За улазак у виши ранг такмичења довољна нам је једна победа. Објективно, имамо велике шансе, каже председник Скупштине ВК Шабац Ненад Живановић.
Ипак, за играње са најбољима неће бити довољан само базен. Захвални су на средствима које град одваја за њих, међутим, то је и до сада покривало само око 30 одсто финансија, за остало се сналазе сами. Без веће помоћи Градске управе неће бити реално да шабачки клуб гледамо у најелитнијем домаћем такмичењу.
-Тешко је описати колико је труда, енергије, ентузијазма и фанатизма потребно да би се опстало 10 година без основног средства, базена. Много већи клубови, попут Црвене Звезде, када су се нашли у оваквом проблему гасили су се за годину до две дана. Прве године смо путовали у Београд, наредне три у Нови Сад, затим у Обреновац, а последњу сезону играмо као домаћини у Крагујевцу док тренирамо у Београду, објашњава Живановић.
Каже да је без базена немогуће направити такмичарске играче, јер ватерполо захтева тренинге пет пута недељно. Нажалост, деца из млађих категорија ВК Шабац у могућности су да путују само једном до два пута недељно на тренинге ван Шапца. Због тога ће, када базен буде готов, акценат бити стављен на подизање млађих селекција.
-Често помињана акција „Шабац, град без непливача“ је осмислио и почео да спроводи овај клуб. Преко 2.500 деце научило је да плива, бесплатно, на овај начин. Током летњих месеци, на отвореним базенима, где десетак тренера врши обуку и тренинге пливања и ватерпола, ради се са више од 200 деце. Зими се тај број сведе на 50 до 70 оних који се такмиче, наводи Живановић.
ВК Шабац био је међу три или четири најбоље екипе некадашње Југославије и то неколико година, када је у конкуренцији била и црногорска школа ватерпола. Сада их предводи некадашњи играч Мирослав Петровић. Окосницу екипе чине играчи који су већ играли Прву “А“ лигу. Они су дали све од себе и ових година, чини се, постизали надреалне резултате у нереалним условима. Сада, када су се коначно створили услови, помоћ ће им бити неопходна.

М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa