Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
ПРВИ АФРИЧКИ ФУДБАЛЕР У МАЧВИ

ДОБРО ЈЕ У СРБИЈИ

Пред почетак пролећног дела сезоне ФК Мачва је своје редове појачала Нигеријцем Рубеном Окором Огбоном. Овом двадесетдвогодишњаку шабачки клуб је трећа станица у Србији у који је дошао пре нешто више од годину дана. Пре тога по шест месеци је провео у Слоги из Краљева и истоименом клубу из Петровца на Млави.
Руби, како га саиграчи зову, фудбал је почео да тренира на фудбалској академији у родној Абуџи, главном граду Нигерије, са осам година. Истовремено је играо и за своју школу. Нигерију је први пут напустио 2008. године када је био на проби у Олимпику из Марсеја. Ипак, у Европи се није задржао дуго јер је убрзо стигла позивница за репрезентацију до 17 година, а потом и потписивање првог професионалног уговора са нигеријском Лувистом. Играо је још у ФЦ Абуџи и Кадуна Јунајтеду, а онда се обрео у Србији.
-Мој агент је сматрао да је добро да дођем у Србију јер ће ми касније бити лакше да одем у неку већу европску лигу. Добро ми је овде. Живи се нормално и свако гледа себе. Цене су у складу са примањима. Шабац је велики и леп град, а људи су гостољубиви. Добијам доста захтева за пријатељство на Фејсбуку, од људи који желе да се дописују са мном, прича Руби.
Шабац још није добро упознао и каже да првенствено жели да се сконцентрише на фудбал. Српски још увек не говори најбоље тако да се највише дружи са саиграчима који говоре енглески, мада истиче да су га сви одлично прихватили. Воли да слуша музику и гледа комедије у слободно време.
Породицу није видео дуже од годину дана, али редовно комуницирају путем Скајпа, Вајбера и сличних средстава савремене технологије. Отац му више није жив, а поред мајке у Нигерији има још петорицу браће и три сестре.
-Нигерија је велика земља са много различитих народа. Имамо богате, средњи слој и сиромашне. Ипак, са Србијом се не може поредити јер је то разлика између Европе и Африке. За афричке стандарде у Нигерији се добро живи, али породице су велике, са петорицом или шесторицом браће, док их је овде углавном по двојица. Нигерија је највећа држава у Афици, а Абуџа њен највећи град. Леп је и модеран. Већи од Београда и Шапца заједно.
Овде углавном стижу вести о рату и терористичким акцијама организације Боко харам. Рубен каже да ситуација није тако лоша и да не брине за безбедност своје породице.
-Сада је тамо мир. Раније је било проблема и политичких трвења. Чињеница је Боко харам постоји, али нигеријска војска се успешно бори против њих. Није мање безбедно него на другим местима. Видите шта се десило у Француској и каква је ситуација у Либији или Египту.
Завршио је гимназију, а студије економије је напустио због фудбала. Чини се да је ситуација по питању школовања и посла у Нигерији слична као и овде.
-Када завршите факултет нико вам не гарантује да ћете добити посао. Оно што ћете радити зависи од ваших способности, а не од дипломе.
Волео би да каријеру настави у некој већој европској лиги као што су белгијска, француска, италијанска и шпанска. Сматра да време ради за њега, јер је још увек млад. Раније је највише волео да гледа Каку, а сада Месија и Инијесту.
-Волео бих да и по завршетку играчке каријере останем у фудбалу, као тренер или спортски директор.
Захвалност за разговор са Рубеном дугујемо и његовом саиграчу из Мачве Филипу Пејовићу, који је пружио несебичну помоћ у споразумевању.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa