Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
УЧЕНИЦИ ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“ НАУЧНО ПРОПРАТИЛИ ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА

ИЗ ШАБАЧКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

У циљу обележавања пролећне равнодневнице и праћења природног феномена помрачења Сунца професори ОШ „Николај Велимировић“ Јелена Паликаш, Владимир Михаиловић и Тања Милановић организовали су огледне часове „Ератостенов експеримент“ и „Помрачење Сунца“ прошлог четвртка и петка. Сам догађај био је део европског образовног портала „Опен дисцоверy спаце“ који је омогућио повезивање школа из читаве Европе.
- Час „Ератостенов експеримент“ посвећен је старогрчком истраживачу Ератостену који је 2200 године пре нове ере врло једноставном математиком израчунао са великом тачношћу обим Земље. Ученици су на часовима посвећеним овом експерименту чули како је дошао до идеје о рачунању обима Земље, а затим су имали прилику да учине исто - рекла је проф. географије Тања Милановић.
За рачунски део објашњења био је задужен проф. математике Владимир Михаиловић, док се за регистрацију, координацију, комуникацију и размену података са европским школама побринула проф. биологије Јелена Палинкаш.
Наредног дана у петак, научни тим бавио се помрачењем Сунца, тзв. соларном еклипсом. Делимично помрачење, које је било видљиво широм Европе, северне Африке и Русије, изнад нашег региона било је педесетопроцентно. Астрономски феномен је од 9.45 до 11.41 пропраћен низом испитивања и фотографијама. Последње велико помрачење Сунца иначе догодило се 11. августа 1999. године.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa