Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Збрињавање опасног отпада у Шапцу

У буџету за 2015. годину планирана су и одобрена средства за два приоритетна пројекта збрињавања опасног отпада Прва искра, Барич и „ЕЦО-ГАС МГС“, Шабац. Опасан отпад који се налази на овим локацијама биће коначно збринут у току 2015. године.
Држава је већ издвојила 120 милиона динара да би се до краја маја збринуло око 750 тона опасног отпада са локације у Баричу.
Количина опасног отпада који је на неуслован начин ускладиштен у Шапцу је око 92 тоне, а за његово уклањање из овогодишњег буџета је обезбеђено око 10 милиона динара.
У складишту у Шапцу, која је у једном периоду била власништо фирме Екотанк из Београда, у периоду од јула до октобра 2010. године сакупљен је опасан отпад са територије целе Србије.
Пројекат збрињавања отпада из Шапца покренут Закључком Владе Србије од 26. јуна 2009. године, а финансијска средства је требало да се обезбеде преко бившег Фонда за заштиту животне средине. Након престанка рада тог Фонда пројекат је стао и опасан отпад се и данас налази на локацији коју је у међувремену купило предузеће „ЕЦО-ГАС МГС“, из Београда.
На територији Србије укупна количина ускладиштеног отпада је 5.000 тона према проценама и налази се у у 70 фирми у реструктурирању.
(Званична интернет презентација

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa