Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
РАЗГОВОР О ВЛАДИ У СЕНЦИ

СПРЕМНИ ДА ПРЕУЗМУ ВЛАСТ

Пре двадесетак дана Србија је добила своју прву Владу у сенци. Шта ово тело представља и које су им амбиције за “Глас Подриња“ објашњава Даниела Ловрин Гавриловић, некадашња посланица Демократске странке, а сада помоћник министра у сенци задужена за рад, запошљавање и социјалну политику.
Појасните грађанима шта представља „Влада у сенци“ и како у пракси она функционише у оним државама у којима већ постоји?
-Влада у сенци или Влада на чекању, је опозициона влада, која је спремна да преузме власт, кад до промене власти дође. То је заправо вид опозиционог деловања у парламентарним земљама, познат кроз историју парламентаризма.
Влада у сенци коју је формирала Демократска странка има премијера и 14 министара и њен циљ јесте критика актуелне власи, али и предлагање низа мера чије би спровођење имало за резултат бољи живот грађана. Алтернатива је овој, најгорој, најнестручнијој влади, коју је Србија имала у последњих двадесет година. Уместо министра керамичара, лажних доктора наука и фалсификатора диплома, министри у Влади у сенци, су стручни људи, остварени у својим професијама, који хоће и знају да воде државу. Да ли је уопште могуће поредити проф. др Миодрага Стојковића најуспешнијег српског истраживача, министра просвете и науке у Влади у сенци, и актуелног министра Вербића, нека просуде сами грађани .
По ком принципу ће ова Влада радити?
-Влада у сенци, у складу са Пословником о раду, одржава редовне седнице једном недељно, а на дневном реду Владе су актуелна државна питања. На прошлој седници се, између осталог, расправљало о стању у просвети, које је нажалост у последњих неколико година све горе. Смањење плата просветним радницима под изговором да је штедња неопходна, је недопустиво. Штрајк просветних радника ушао је у пети месец, а власт Александра Вучића, уместо да решава проблем, најављује отказе и додатно смањење зараде штрајкачима. Демократска странка сматра да просветни радници раде веома важан и одговоран посао. За то морају бити адекватно плаћени. Док Александар Вучић и његови министри виде образовање као трошак, што за за њих можда и јесте јер куповина диплома кошта. Ми сматрамо да је образовање најбоља инвестиција коју једна држава може да уложи у своју будућност.
Које су амбиције Владе у сенци ?
-Формирање Владе у сенци је порука грађанима да постоје стручни и одговорни људи који знају и хоће да воде ову земљу. Зато, поред критике режима, која је неизбежна, с обзиром на то да се катастрофалне грешке праве у готово свим областима, Влада у сенци ће дефинисати и читав сет мера које ће се базирати пре свега на томе шта је интерес грађана. Смањења плата и пензија свакако није у интересу грађана, и Демократска странка се томе изричито противи. Ни у једној успешној земљи немате овако сурове мере штедње. Под плаштом великог реформатора, Вучић не штеди једино на себи. Повећава издатке за функционисање Владе, а за финансирање страначких послушника је у буџету, на позицији уговора о делу, определио чак стопедесет милиона евра.
С обзиром да сте помоћник министра за рад и социјалну политику Владе у сенци, које су ваше највеће замерке на рад Министарства и шта сматрате да би требало променити?
-Пре свега, Држава је ове године издвојила скоро дупло мање пара за социјалну заштиту, чиме је заправо довела у питање функционисање целог система. Први пут после двехиљадите године долазимо у ситуацију да центри за социјални рад немају новца за гориво и за друге трошкове који су неопходни за ефикасан рад. Ако се томе дода смањење зарада запослених и забрана запошљавања на упражњена радна места, потпуно је јасно да држава , води неодговорну социјалну политику.
Као помоћник министра Владе у сенци предложила сам правац деловања социјалне политике Демократске странке. Предложене су пре свега мере за смањење сиромаштва и за побољшање живота особа са инвалидитетом и особа са сметњама у развоју као и њихових породица. Затим неопходна реформа установа социјалне заштите, развијање служби за подршку и других облика ванинституционалне заштите.
Сматрам да Демократска странка у домену одговорне социјалне политике има изузетан кредибилитет који произилази из конкретне примене социјалдемократских принципа када је, и тамо где је била у позицији да води социјалну политику. Одличан пример је наш град, у коме је Демократска странка као стожер власти од двехиљадите године, кроз развијање услуга социјалне заштите локалног карактера, као што су помоћ и нега у кући, дневни боравак за децу са сметњама у развоју, саветовалиште за брак и породицу, сигурна кућа за жртве насиља и тд., показала шта значи и како се води одговорна социјална политика.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa