Инфо

29. април 2010.29. апр 2010.
УМЕСТО ПОРТРЕТА

ХИЛАНДАРСКИ ИКОНОПИСАЦ ТОМА

Томислав Петровић, сликар и графичар из Београда, учесник Првог шабачког ликовног Сабора, посвећеник, у ликовном изразу, уметности хуманизма и ренесансе, животно дело остварио је иконописањем Српске царске лавре - Хиландара
Учесник и члан Уметничког савета Првог ликовног Сабора, који ће у Шапцу бити одржан у другој половини маја, Томислав Тома Петровић познати је српски сликар и графичар.
Рођен је 12. јануара 1936. године у Београду. Школу за примењене уметности завршио је у Загребу 1959, а потом се годину дана усавршавао на Академији лепих уметности у Фиренци, код професора Борелија. На Академији примењених уметности - графички одсек, у Београду, дипломирао је 1966. године, у класи професора Михаила С. Петрова.
Слике и графичка дела Томислава Петровића налазе се у музејима Србије, галеријама и приватним збиркама у некадашњој Југославији и, сада, у Србији, Италији, Немачкој Великој Британији, Шведској, Швајцарској, Француској, Холандији, Аустрији, Кини и Америци.
Издао је пет графичких мапа у техникама бакрореза и свилотиска. Радио је илустрације и вињете за велики број новина, часописа и поетских књига.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa