Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
Активност организације слепих из Шапца

ПОСЕТА СА МНОГО ЉУБАВИ

Поводом Закона о инклузивном образовању, Висока школа струковних студија за васпитаче из Шапца је у сарадњи са Луком Младеновићем, председником Међуопштинске организације слепих и слабовидих из Шапца посетила Школу за ученике оштећеног вида «Вељко РамадановићÂ» у Земуну. Ова идеја је само продужетак сарадње која је започета још почетком јануара ове године када су студенти Високе школе струковних студија за васпитаче, посетили Међуопштинску организацију слепих и слабовидих у намери да им поклоне дарове за божићне и новогодишње празнике. Тих дана је поводом обележавања дана рођења Луја Браја, у истој организацији одржано такмичење у познавању Брајевог писма. Ова манифестација је заинтересовала студенте и професоре Високе школе струковних студија за васпитаче за образовање, школовање деце оштећеног вида. Управо је то и био непосредан повод за организовање стручне посете Школи за ученике оштећеног вида «Вељко РамадановићÂ» у Земуну, која је и остварена 16. марта. Студенте и професоре Високе струковне школе за васпитаче и представнике Међуопштинске организације слепих, срдачно је дочекала Рада Лабан, директорка школе «Вељко РамадановићÂ».
Студенти су имали прилику да упознају рад ове познате институције која слепој и слабовидој деци из целе Србије пружа могућност да се развију у радно способне и самосталне особе. У току посете студенти су информисани о раду школе који се заснива на редовном наставном плану и програму који је прилагођен деци оштећеног вида и обухвата предшколско и припремно предшколско васпитање и образовање, основно образовање и васпитање и средње образовање и васпитање. Школа се бави и раном интервенцијом, кућном наставом, образовањем одраслих, а постоји могућност ванредног образовања, преквалификације и доквалификације и специјалним програмима.
Током посете, студенти су сазнали много занимљивих и корисних података о функционисању школе, стручној подршци и наставним средствима за децу у систему инклузивног образовања и васпитања, Ресурсном центру који се бави штампом на Брајевом писму и увећаном црном тиску, снимањем тонских записа у студију и израдом тифлодидактичких средстава и играчака. Студенти су у Библиотеци могли да виде књиге које се користе у настави, атласе, албуме и збирке цртежа, физичке и политичке географске карте, друштвене игре за слепе и слабовиде, а у Музеју да се упознају са историјатом Школе у време када је у њој радио Вељко Рамадановић. Ова стручна посета је занимљиво искуство битно за сваког будућег васпитача, јер су студенти имали прилику да се упознају са специфичностима организације васпитног рада, превентивне здравствене заштите и неге деце и ученика у Дому.
Први пут је једна инвалидска организација, Међуопштинска организација слепих и слабовидих из Шапца, организовала едукативну посету Школи која образује слепу децу. Овом посетом је Висока школа струковних студија за васпитаче из Шапца добила велику подршку да своје студенте, будуће васпитаче настави да пректично едукује за рад са децом са инвалидитетом.
У том духу је и порука коју су студенти Високе школе струковних студија за васпитаче из Шапца написали у честитки на Брајевој азбуци упућеној ученицима школе «Вељко РамадановићÂ»: “У свакодневном животу тешко препознајемо да примамо пуно више него што дајемо и да само уз захвалност живот постаје богатији“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa