Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
АКЦИЈА РОТАРИ КЛУБА

УПОЗОРАВАЈУ И ОПОМИЊУ

Ротари клуб Шабац организовао је у суботу, 22. марта, на Светски дан вода, у центру града акцију у којој су делили флајере и разговарали са грађанима о значају очувања водног потенцијала овог краја. Испред Завода за јавно здравље са заинтересованима је разговарао Игор Драгичевић, а у име Ротари клуба Златко Павловић. Послато је упозорење да је Мачви остало још 20 година пијаће воде.
- Циљ наше акције је подизање свести код грађанства о потреби заштите тако битнога ресурса у нашем граду тј. региону, какав је пијаћа вода. Према проценама стручних људи, ако се настави овако неповољан тренд загађења за две , а највише три деценије вода ће постати потпуно неисправна, те и неупотребљива. Сви морамо постати свесни чињенице да времена за акцију нема много, и да је „одбројавање“ већ почело. Нико од нас неће имати чисту савест уколико се овакав ресурс прокоцка. Не треба понављати, али свакако треба подсетити, да ће се у будућности велики сукоби водити око извора пијаће воде, рекао је Павловић.
Наведено је да је доминантан загађивач пијаће воде пољопривреда због коришћења вештачких ђубрива. Садржај нитрата у подземним водама показује растући тренд па се сматра да ће за 20 до 30 година овај ресурс бити трајно деградиран и неупотребљив за пиће. На флајерима су наведени начини на које би се вода могла сачувати, а уз то и остварити профит и запослити људи.
Промотерке Ротари клуба су на ролерима поделиле 2.000 флајера.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa