Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
Сутра се бирају најбољи рецитатори опШтине Крупањ

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

Такмичење рецитатора општине Крупањ се одржава у петак 27. марта 2015. године у Библиотеци „Политика“ Крупањ са почетком у 10 часова. Према пропозицијама свака школа бира рецитаторе у категоријама млађи узраст (ученици од првог до четвртог разреда основне школе), средњи узраст (ученици од петог до осмог разреда основне школе) и старији узраст (средњошколци и млади до 23 године).
Критеријуми по којима стручна комисија оцењује рецитовање јединствени су за све смотре (одељењске, школске, општинске, окружне и републичку) и за сва три узраста и садрже избор песме примеран узрасту и полу рецитатора, акцентуацију и дикцију, остварење мисаоно-емотивних садржаја песме, природност, изражајност и сугестивност рецитовања. Рецитатори говоре по једну песму, исту на свим нивоима такмичења која се говори напамет и може да траје највише три минута за млађи и средњи узраст, а највише четири минута за старији узраст.
Основни циљеви смотри рецитатора су развијање осећања за основне етичке и естетичке норме које садржи поезија, упућивање у сложене садржаје поезије која настоји да одгонетне смисао живота и обухвата свеукупно људско искуство, култивисање говорног израза и развијање што хуманије комуникације међу људима, трагање за суштинским вредностима песме и што сугестивније исказивање мисли и осећања песника, популарисање поезије и ширење круга рецитатора и љубитеља поезије.
Интересантно је и то да је сваке године све веће интересовање младих за ову врсту такмичења у коме се они, на задовољство свих, опробавају у вештинама рецитовања поезије домаћих и страних песника. На општинском такмичењу рецитатора се бира по троје најуспешнијих у свим узрастима који ће општину Крупањ представљати на Окружној смотри рецитатора заказаној за петак 24. априла 2015. године у Библиотеци „Политика“ Крупањ са почетком у 10 часова.
Д. Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa