Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

СПОРТИСТИ ДОБИЈАЈУ ДОМ

Почињу радови на довршетку спортске хале у Богатићу. Реконструкција планираних, најугроженијих путева и улица у седмом или осмом месецу ове године. Највише одборничких питања око водоснабдевања, бесправне експлоатације шљунка и песка, недостатка парцела за сахрањивање, док су предложене тачке дневног реда усвајане мање-више без дискусија
Протекла седница Скупштине општине Богатић, одржана прошлог понедељка имала је укупно десет тачака дневног реда али највише времена је потрошено на одборничка питања и одговоре.
Тако је одговарајући на више питања одборника председник општине Богатић Ненад Бесеровац рекао да почиње наставак радова на довршетку спортске хале у Богатићу, која би по плану требало да прими прве спортисте крајем године. У структури завршних радова преовлађују столарски и они носе чак 83 одсто посла.
Пажњу одборника изазвали су и одговори на питања водоснабдевања и заштите обале Дрине и Саве од могућег изливања, као и бројни проблеми везани за појаву подземних вода, поготово у текућем кишном периоду, кад предстоје и обимни послови на пролећној сетви.
Једно од решења би била и набавка цистерне за снабдевање грађана здравом пијаћом водом у критичним тренуцима. Бушотине топле воде од којих су неке истражне, неке и експлоатационе још се не користе у правом обиму и мери. Тако драгоцена геотермална енергија одлази у неповрат и још увек чека инвеститоре.
Мирољуб Станић из Општинског штаба за ванредне ситуације објаснио је да Дирекција за воде и Србија воде брину око могуће појаве ерозије дуж речних токова Дрине и Саве, док је Општински штаб више концентрисан по Закону на одбрану од поплава од вода другог реда.
Доста се полемисало око експлоатације шљунка и песка са Дрине. Живан Јакшић, одборник из Бадовинаца, набројао је више услова које треба испунити да би се добила дозвола за вађење шљунка и песка из реке. Речено је између осталог да то треба радити из корита или са спрудова, а не подривајући обалу. За ограничавање тонаже камиона који превозе шљунак или песак потребно је набавити вагу, као у Бијељини. Истакнуто је да треба водити рачуна да се саобраћај не одвија одбрамбеним насипом.
Матија Миловановић вршилац дужности директора Дирекције за грађевинско земљиште, путеве и изградњу општине Богатић, одговарајући на питања одборника рекао је да ће ургентно на најпроблематичнијим местима вршити реконструкцију или пресвлачење новим слојем асфалта, путева или улица, највероватније у седмом или осмом месецу ове године. Нису заборавили ни на потребу шљунчења пољских путева али све планиране активности у овој години лимитиране су скромним средствима.
За мештане Дубља и Салаша Црнобарског велики проблем представља проширење гробља, док у Бадовинцима дуже времена имају проблема са пуштањем у рад капеле на сеоском гробљу, а проблем ће по свему судећи бити решаван као у Глушцима, где је опет указано на лоше смештајне услове у месној канцеларији.
За најављени откуп свиња за Дирекцију робних резерви, истакнуто је да ће све ићи посредством начелника округа.
Одборници су усвојили годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, потом одлуку о ангажовању екстерне ревизије завршног рачуна општине Богатић за 2014. годину.
Прихватили су и оперативни план одбране од поплава од вода другог реда, као и предложену одлуку о утврђивању ерозивног подручја и мере за спречавање штета.
Уз образложење директора ЈКП Богатић Слободана Ђурковића прихваћен је и предлог одлуке о одређивању вршиоца комуналних делатности и начину поверавања обављања истих.
Усвојена је и предложена одлука о одређивању зона на подручју ове локалне самоуправе, као и прва измена одлуке о боравишној такси.
Уместо досадашњег члана комисије за именовање директора јавних предузећа Горана Петровића, именован је Живорад Живојиновић из Бадовинаца.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa