Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
Протест ДСС и Двери због споразума с НАТО

ПИТАТИ НАРОД ЗА МИШЉЕЊЕ

Демократска странка Србије, покрет Двери и публициста Жељко Цвијановић предали су у Скупштини Србије, прошлог уторка, протестно писмо поводом потписивања ИПАП споразума Србије са НАТО, али и због организовања семинара Парламентарне скупштине НАТО, који се одржава у Београду.
ДСС и Двери су хтели да одрже конференцију за новинаре у Дому Народне скупштине, што им није дозвољено, па су конференцију одржали испред зграде парламента, где су прочитали писмо, а потом га на писарници предали, преноси Бета.
У писму се наводи да се потписивањем ИПАП споразума Србија опасно приближила „најмрачнијој војној организацији данашњице“ и да је тиме озбиљно нарушила своју позицију војне неутралности.
ИПАП споразум, односно Индивидуални акциони план партнерства Србије и НАТО потписан је 21. марта ове године у Бриселу. Представља највиши облик сарадње једне земље с НАТО кроз Партнерство за мир, а који не подразумева чланство у Алијанси.
- Свакоме је јасно да је потписивање ИПАП, којим Република Србија добровољно уступа своју територију, ваздушни простор и инфраструктуру снагама НАТО, сврставање наше земље у антируску војну коалицију, и то у тренутку кад је америчким такозвани “Актом о превенцији руске агресије“ Русији практично објављен рат“- стоји у пропратном писму.
Представници ДСС и Двери су упитали власти да ли ће бити први у историји који ће Србију уврстити „у антируску агресорску коалицију“ и да ли ће истовремено наставити да узвикују мантре да „Србија никада неће увести санкције својој руској браћи“.
Додаје се да власт треба да затражи мишљење грађана на референдуму о споразуму ИПАП, ако већ „добровољно улази у НАТО“.
- Поред референдума и избора, захтевамо од вас да се вратите Уставу, закону и српској историји, и да од НАТО захтевате надокнаду материјалне штете изазване 78-одневним бесомучним бомбардовањем, која је процењена на преко 100 милијарди долара- наводи се у писму.
Представници ДСС и покрета Двери нагласили су да се историјски циклус, започет НАТО агресијом на Југославију није завршио и да зато нико нема право да стави Србију на страну непријатеља.
- Подсећамо вас да немате ни политичко ни морално право да жртвујете данашњи највећи морални и историјски ресурс земље и народа који су се први у Европи херојски супротставили злочиначком војном савезу- стоји у писму.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa