Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
СТРУЧНИ СКУП САНИТАРНИХ РАДНИКА

ПЕРИТЕ РУКЕ

Превентива у Србији вероватно на најнижим гранама у последњих неколико деценија. Да би се подигла на виши ниво мора да постоји стратегија државе, јер се један динар дат у превентиву враћа десетоструко
Друштво санитарних инжењера и техничара Србије и Удружење здравствених радника Мачванског региона „Здравље“ Шабац, организују у петак Курс И категорије „Поштовање и правилно спровођење писаних процедура ““ прави пут ка очувању здравља“. Скуп ће бити организован у хотелу „Слобода“.
Чиме се ова струка заправо бави, те колики је њен значај у свакодневном животу, али и о темама овог састанка, разговарали смо са председником Друштва, Милошем Лукићем.
-Друштво санитарних инжењера и техничара Србије основано је 1953. године. Касније се из њега, удруживањем још неколико друштава развио Савез здравствених радника Србије. Имамо око 3.000 чланова. Дијапазон запошљавања санитарних инжењера је од санитарне и комуналне инспекције, преко јавних комуналних предузећа, великих маркета, предшколских установа, до индустрије производње хране, кланица, млекара, месара и тд, објашњава Лукић.
Према његовим речима Друштво је један од основних модела окупљања струке из области превентивне медицинске заштите овог типа. Истиче да је, на жалост, превентива у Србији вероватно на најнижим гранама у последњих неколико деценија.
-Значај наше струке је препознат, доказан и проверен у пракси прошле године, на поплавама. На територији Мачванског округа смо имали „идеалне“ услове за развој болести типичних за такве ситуације. То су цревне заразне болести изазване водом и храном, затим заразне болести изазване глодарима, јер када су поплаве они први крећу и носе многе болести, али и инсекти и други штетни вектори и преносиоци заразних болести. Захваљујући превентивној заштити, санитарно ““ еколошким инжењерима који раде у институтима за јавно здравље и јавним комуналним предузећима ми нисмо имали проблема тог типа и то на подручјима која су огромним делом била под водом. Деловали смо организовано, по плановима и програмима. Буквално су по 24 сата екипе људи биле на теренима, објашњава председник Друштва.
Лукић наводи да је то била шанса да се ова струка врати на колосек ком припада. Каже да нису ни изнад ни испод здравственог система, већ саставни део њега, али да нису препознати у свим ситуацијама.
Да би се превентива подигла на виши ниво, сматра да мора да постоји стратегија државе, јер се један динар дат у превентиву враћа десетоструко. Подсећа да је најбоља заштита од многих болести респираторног система, цревног и дигестивног тракта, хигијена руку.
- Перите руке топлом водом и сапуном. Ми смо још у позицији да морамо народу да причамо о томе. Здравствено ““ васпитни рад нам је на јако ниском нивоу, истиче Лукић.
Скуп у Шапцу се одржава на 100. годишњицу највеће епидемије пегавог тифуса у Србији, која је однела преко 200.000 живота. Радове ће презентовати стручњаци из Завода за јавно здравље Шабац, али и њихове колеге из Ниша. Говориће се о улози ЗЗЈЗ Шабац у ванредним ситуацијама, Нозокомијалним инфекцијама, значају и превентиви Цлостридиум диффициле као узрочника дијареје, док ће о објектима за припрему хране говорити професорка са Високе школе струковних студија у Београду. Стручни скупови овог типа одржавају се два пута годишње.
Циљеви Друштва су вишеструки. На првом месту је заштита здравља становништва. Сваки санитарац је едукован и школован да штити и чува здравље људи у превентивном делу. Један од циљева је и омасовљавање чланста и популаризација Друштва и струке у целини. Боримо се за младе људе који су завршили адекватне високе школе или факултете.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa