Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
ПРОСЛАВЉЕН ДАН ШКОЛЕ “ВОЈВОДА СТЕПА“ У ЛИПОЛИСТУ

У сусрет јубилеју

На само пет километара од магистралног пута Шабац-Лозница, на граници између Мачве и Поцерине, налази се село Липолист. Село не носи без разлога овај назив. У то се можете уверити у априлу, када се улицама шири мирис липа. Липолист је познат по расадницима четинара и ружа, који се налазе на улазу у село. Недалеко од улаза налази се и Етно двориште, а у срцу, у самом центру села, налази се осмогодишња школа „Војвода Степа“.
Она је овде расла, развијала се и стасавала још од давне 1856. године. Школа је имала веома запажену улогу у историјату овог краја. Након Церске битке, војвода Степа је са штабом Друге армије боравио у просторијама школе. Баш овде је примио депешу о унапређењу из генерала у војводу. Престолонаследник Александар Карађорђевић га је у Липолисту , испод „Кривог“ багрема, одликовао 3. септембра 1914. године. Данас је школа укључена у културне делатности овог краја. Традиционално се сваког јуна у дворишту школе одржава чувени „Фестивал ружа“. У току свог постојања одшколовала је много ђака и дала значајан допринос општем напретку Липолиста, Беле Реке, Дуваништа и Слепчевића ,где се налазе издвојена одељена.
Ове године, 27. марта, уз присуство гостију из Општине, градоначелника Небојше Зеленовића, Јасминке Ристивојевић, члана градског већа, Славице Шобић из просветне инспекције и Јелене Ристић сарадника за послове образовања, колега из других школа, ђака, родитеља, бивших и садашњих запослених, обележен је Дан школе. Свечани програм водиле су петакиње Тијана Поповић и Валентина Поповић.
У просторијама школе представљена је изложба радова ученика еколошке и ликовне секције, коју су организовали наставник ликовне културе Никола Младеновић и наставница биологије Љиљана Кандић. Присутни су на видео- биму могли да прате представљање знаменитости Липолиста, међу којима је и тзв. “Криви багрем“.
Вероучитељ Глиша Живановић је са ученицима молитвом савладао трему учесника и пружио благослов за почетак приредбе.
Дух старине и традиције салом је ширио хор под руководством Бранка Бирманчевића, уз звуке песме„Тамо далеко“.
Чланови драмске секције добили су громогласан аплауз након изведбе драмског комада о војводи Степи, који су припремили уз помоћ наставнице српског језика Ане Живановић Вуковић. Истом јачином аплауза подржана је и драмска изведба четвртака из Слепчевића, учитељице Јасмине Петровић.
Музика је све време улепшавала атмосферу. Своје способности на инструментима показали су талентовани ђаци Јован Маринковић из Липолиста и Борисав Маринковић из Дуваништа.
Како се језик Француске и Енглеске шири овим крајем представиле су наставнице Јелена Живановић, Марија Савић, Наташа Ђаковић и Мирјана Теодоровић са љупким ученицима из млађих разреда из Беле Реке, Дуваништа и Липолиста.
Публику су потпуно шармирали рецитатори четвртог разреда Јована, Мишела и Ана. Њихове учитељице Анкица Жутић и Снежана Горданић с разлогом су поносне на њих. Прваци учитељице Катарине Тодоровић били су потпуно неодољиви и апсолутно су доказали да су они „Украс света“ и ове школе.
Сплетом песама на хармоници и виолини ученици Саша Мијаиловић и Урош Маринковић привели су приредбу крају , док је цела сала скандирала кад је запевао Вељко Чачић из шестог разреда.
Дејан Јосиповић, в.д. директор школе, обратио се на крају учесницима и присутним гостима. Он је, не скривајући емоције и задовољство , упутио речи поштовања и захвалности свима који су допринели посебности овог дана:
- У живот сваке особе, па и у живот школе, уткана су сећања на безброј прича из школских клупа, генерација и генерација ученика. Верујемо да идемо стопама традиције овог краја и да ћемо убудуће чинити све што је добро за наше образовање , јер је то темељ развитка нашег Липолиста, и нашег друштва.
Проф. српског језика и књижевност

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa