Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ПО НАЛОГУ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ПОЧЕЛО УРЕЂЕЊЕ КРИТИЧНИХ ВОДОТОКОВА

Прошле седмице градски Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се почне са чишћењем каналске мреже и водотокова другог реда на више критичних тачака. Радови у Горњој Врањској врше се на реци Думачи и потоку Змајевац, где се продубљују корита, исправљају токови и постављају цеви.
Мештани су позвани да помогну сечењем растиња поред водотокова на својим поседима. Након појединачних мањих несугласица радови се обављају несметано. Велики проблем представља отпад свих врста који је бацан у реке.
-Координираћемо са месним заједницама и упозоравати руководства да заједно са мештанима уклоне препреке и омогуће услове за што брже обављање радова. Бринемо о безбедности грађана и њихове имовине, и трудимо се да све оно то у последњих сто година није урађено, урадимо што је могуће пре, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, на почетку радова који су планирани да трају до краја априла.
Поред Горње Врањске санирају се водне мреже и у Поцерском Причиновићу, Богосавцу, Мајуру, Варни, Поцерском Метковићу, Грушићу, Десићу, Орашцу, Јеленчи, Криваји, Петковици, Дреновцу, Табановићу.
У Поцерском Причиновићу почело је постављање дуплоармираних бетонских цеви на локацији Мамутов поток. Пропусни отвор од 180 центиметара требало би да спречи зачепљења која су условљавала изливање воде и плављење домаћинстава и ораница. Захваљујући новим цевима, вода ће, тврде надлежни, протицати без задржавања. Овакав исход задовољио је мештане Поцерског Причиновића који живе у непосредној близини критичног места.
- Пут је често био у прекиду, вода је на појединим местима била дубока и до пола метра. На критичном месту скоро сваке године се стварао чеп, који је узроковао плављење домаћинстава у горњем току. Посебно велике проблеме смо имали прошле године због обилних падавина, а како су и ове године падавине честе, морали смо хитно да реагујемо, навео је председник Савета месне заједнице Поцерски Причиновић Саша Максимовић.
У селу Богосавац почели су радови на чишћењу и ширења канала Мутник. Паралелно, обављају се припремни радови и на околним, мањим каналима, а представници месне заједнице очекују подршку државе у чишћењу Церског ободног канала, водотока првог реда, у који се Мутник улива.
- Радови су почели у суботу, а очекујемо да у наредних десет дана буде завршен ископ овог насипа. Надамо се да ће се на тај начин обезбедити подручје уз канал Мутник, који је током последњих десет година правио велике штете на пољопривредном замљишту, али и у домаћинствима која се налазе у непосредној близини. Апелујемо на надлежне републичке органе да изврше санацију и чишћење Церског канала, јер уколико околни канали буду уређени, а главни не, можемо очекивати нове проблеме. Захваљујем се представницима Градске управе и градоначелнику зато што су веома брзо кренули у реализацију обећања да ће се очистити и уредити каналска мрежа, навео је председник Савета месне заједнице Богосавац Миливоје Гајић.

М.С.М./М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa