Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
УЧЕНИЦИ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ У НАНТУ

САРАДЊА У КОРИСТ БУДУЋИХ ГЕНЕРАЦИЈА

„Видели смо нешто ново: како се живи, учи и ради у Француској. Упознали смо другачију културу, понашање. Све то је било драгоцено искуство корисно за будућност“, слажу се ученици шабачке Средње пољопривредне школе по повратку из Нанта
Протеклог викенда, група од 14 ученика и 4 професора Средње пољопривредне школе из Шапца вратила се из Нанта. Током десетодневног боравка у Француској шабачки ђаци су имали прилике да се упознају са савременим токовим управљања и рада на школској економији. Најјачи утисак: школа јахања и лепота коња.
Тежња да се ученицима током школовања што више „прошири хоризонте“ резултирала је протеклих година различитим видовима међународне сарадње. Отићи на неко време у иностранство и у једној потпуно новој средини актуелизовати знање, упознати се са животом и културом друге нације, видети природне особености западне Француске, ученицима Средње пољопривредне школе, постало је могуће захваљујући повезивању ове образовне установе са сличном школом из Ле Рошеа, недалеко од Нанта.
Прошле јесени Шапчани су били домаћини средњошколцима из Француске. Како су тада гости навели, из Србије су понели много. Не само незаборавне успомене на дружење са шабачким вршњацима већ и велики број информација из области за коју се школују као и широку слику о културно историјским знаменитостима овог краја. Због свега тога, овог пролећа Французи су се потрудили да се достојанствено реванширају.
По речима Славке Трифуновић, ученице четврте године, њихова група је лепо дочекана, док се остатак времена проведеног у овом делу Француске може окарактерисати као поучно и незаборавно искуство корисно за будућност.
-Боравили смо у њиховој школи и Дому ученика. Цео простор је невероватно сређен. Имају добре кабинете, простор за слободне активности им је одлично организован. Имају сале за дружење, за играње игрица, билијар, стони фудбал, свој базен, теретану - наводи Славка и додаје да су јој се највише свидели коњи.
Када је реч о коњима са њом је сагласан и Никола Митровић, такође ученик завршне године.
- Лично, ја сам врло привржен коњима. То је мој спорт. У Француској нисам био фасциниран само њиховом лепотом, већ и самом школом јахања и начином на који брину о њима. Људи су прави професионалци - констатује Никола и додаје да је поред школе јахања на њега посебан утисак оставио кабинет за биологију, док о самом наставном процесу има мало информација јер исти није био у предвиђеном програму.
- Ово је јако поучно искуство за нас. Видели смо како се живи, ради, учи у Француској. Упознали смо њихову културу, понашање - истакао је Душан Рувидић, ученик четврте године.
- Када би имали прилику ишли би поново ““ слажу се ђаци Средње пољопривредне школе са Домом ученика из Шапца, али с обзиром да се већим делом ради о ученицима завршне године не верују да ће имати поново такву шансу.
- Школе настављају сарадњу. Ускоро би код нас требало да дође њихов директор, док нова група ученика стиже у септембру. Замисао је да бораве у Шапцу у време Вашара и Карневала. Ми смо сада четврта година и тада нећемо бити овде, али се искрено радујемо што ће сарадња бити настављена због будућих генерација ““ закључује Никола Митровић.

Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa