Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
МИЛУТИН СТАНКОВИЋ, МЕНАЏЕР ЛДП

ПОЛИТИКА У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА

Градски одбор Либерално демократске партије у Шапцу, прошле године на својој изборној Скупштини је изабрао Вас као свог новог менаџера. Шта се променило од када сте ви на челу шабачког ЛДП?
- Прошле године у новембру месецу имали смо своју редовну изборну Скупштину на којој је изабран нови градски одбор који броји 17 чланова из свих делова Шапца. На нашој изборној скупштини био је присутан и сам председник ЛДП, као и многобројни гости из других политичких организација којима се овом приликом захваљујем. Што се промена тиче, преузео сам организацију у најтежим околностима од када и сама странка постоји. Успео да је заједно са члановима градског одбора стабилизујем и кренемо даље да радимо. Поред овога прикључили су нам се и неки нови људи са којима у будућности планирамо да покренемо активности преко којих ћемо побољшати живот свих нас.
После избора сте остали на нивоу Србије испод цензуса а у Шапцу без једног одборника. Како странка функционише у датим околностима?
- Странка функционише најнормалније. Тачно је да на републици нисмо прешли цензус и нисмо парламентарни, али то никога у градском одбору није нешто превише погодило па да смо прекинули са радом. Од момента настанка ЛДП никада нисмо имали прилику да радимо у нормалним околностима јер смо увек били сатанизовани и жигосани на политичкој сцени Србије пре свега као људи, а онда и као део одређене политичке групације да смо издајници, страни плаћеници, наркомани и све остало тако да ни ова околност у којој се сада странка налази нас ништа посебно није пореметила јер никада нисмо имали прилику да радимо у нормалним околностима без притиска по нас саме. Ускоро отварамо нове просторије, већ смо покренули формирање месних одбора како у граду, тако и на селу и припремамо се за неке активности које нас могу чекати у скоријој будућности. Што се одласка одборника тиче, истина је да смо у Скупштини града без једног одборника али нас ни то није омело у свом даљем раду. Свако је у ЛДП дошао са својим именом и презименом и свако по мени тако треба и да оде, било какав други одлазак говори о тим самима, а не о нама као организацији. Они који су себе видели у ЛДП од момента настанка па до данас и који су веровали у ту политику тада и даље су активни, а они који су се уплашили међусобне конкуренције су или из ЛДП због тога отишли или су искључени прекршајем статута странке тако да што се мене тиче нико не може дестабилизовати или прекинути постојање ЛДП како у Шапцу тако и Србији својим одласком.
Шта ЛДП види као приоритет у даљем раду?
- Као приоритет у политици града, а пре свега градског одбора видимо покретање организовања младих у Шапцу. Не могу да се помирим са чињеницом да су некада млади са тридесет година организовали промене Милошевићевог режима и били водиља променама, а да данас ћуте и потпуно су незаинтересовани за своју будућност. То се мора променити и сматрам да је време да млади стану на пут демагогији и отворено уђу у друштвену борбу за свој живот јер ако ми то сами не урадимо, нико то у наше име неће урадити. Ми нисмо имали Титово време па да животаримо као генерације пре, ми имамо Титово време враћања кредита, али и Милошевићевих ратова, Коштуничиних приватизација и двадесет петочасовних вожњи багером, Дачићевих кофера и банана, Вучићевих керамичара и булевара Ратка Младића и многих других. Мислим да је доста таквог времена и да је дошло време да се млади коначно организују, тако да то сматрам као приоритет у даљем раду Градског одбора. Сви заједно морамо активније да кренемо да улажемо у младе јер су они будућност како овога града тако и саме Србије.
У децембру сте се вратили у власт. Зашто сте то урадили и шта сте урадили у институцијама за које сте као политичка партија прихватили одговорност?
- Тако је. У децембру прошле године након неколико разговора са градоначелником одлучили смо да се вратимо у локалну власт и пружимо му прилику да своје идеје уз сарадњу са нама и прихватање неких наших идеја оствари потпуно растерећено до краја. Као одборничка група „Одговор за Шабац“ коју чине Градски одбор ЛДП и наш партнер изабран са листе Уједињени региони Србије-Млађан Динкић док смо били опозиција указивали смо на разноразне ствари које на нивоу града Шапца треба мењати. Покренули смо теме од децентрализације, промене радног времена угоститељских објеката (као део власти сам та питања покретао), провере поделе хуманитарних помоћи у Прњавору, до комуналног уређења и изношење смећа на сеоском подручју и многих других ствари након чега је уследио позив новог градоначелника да разоварамо и након чега смо се договорили да дамо подршку њему и заједно са њим и коалиционим партнерима неке од ових идеја које смо поменули спроведемо у дело. Мислим да свако ко се бави политиком нема право на сујету нити неке друге ствари, већ искључиво треба и мора да ради у интересу својих суграђана. У институцијама за које смо прихватили одговорност покренули разне пројекте: бесплатну припремну наставу за малу матуру, дечји хор, петак за младе, организује се манифестација у трајању од четири дана, многе трибине и друго. Планирамо да покренемо и активности по сеоским месним заједницама јер сматрамо да младима и у селима треба пружити једнако право као и младима у граду. Сви поменути пројекти су бесплатни, а и сви које у будућности покренемо такође ће бити бесплатни.
Прича се да нас можда на јесен или зиму очекују локални избори. Кога ЛДП види као политичког партнера и да ли је ЛДП спреман на изборе будући да на републици нисте прешли цензус?
- Либерално демократска партија је увек спремна на изборе. На нашим суграђанима је да одлуче да ли желе будућност онакву какву им ми у Шапцу понудимо или желе неку другу. Што се тиче партнера са којим би изашли на изборе је још увек рано говорити јер се пре свега прича о изборима своди на приче по кафићима и нечије жеље. Власт као што видите је стабилна и ради на начин на који ради, али ако би се десило да су избори извесни партнера би пре свега тражили у политичким организацијама са којим би могли да направимо фер договор и који би тај наш међусобни договор као и ми поштовали. А кроз тај договор покренули и поставили испред себе заједничку политичку платформу коју би понудили нашим суграђанима на изборима.

С.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa