Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 110 ГОДИНА ОД СМРТИ ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

ТЕМЕЉ КУЛТУРНОГ ИДЕНТИТЕТА

26. јуна 2015. године навршава се 110 година од упокојења великана српске књижевности Јанка Веселиновића. Књижевно дело Јанка Веселиновића надишло је регионални оквир Мачве, Шапца и Тамнаве. Његови романи и приповетке су темељ културног идентитета целокупног српског народа.
На први поглед Јанко и даље заузима високо место у нашој култури. Његово име носе школе, велике и дугачке улице, библиотеке. Али Јанково књижевно дело није физички присутно међу српским народом. Идеолошки приступ тумачењу српске књижевности није потпуно избацио Јанка Веселиновића из школских уџбеника и лектира, као што је незаслужено учинио са многим српским писцима. Ипак, Јанко Веселиновић у Југославији након Другог светског рата никада није добио своја сабрана дела.
Његов романтичарски приступ и идеализовање српског села није одговарао онима који су становнике истих села претварали у безличну масу којом су пунили радна места новоизграђених фабрика. Православнохришћански дух, који је срце Јанковог дела и који чини срж његовог романтичарског реализма, био је потпуно непожељан за умножавање. У периоду између два светска рата, државна издавачка кућа „Народна просвета“ објавила је дела Јанка Веселиновића сабрана у укупно 9 књига. Ратна страдања, идеолошка заслепљеност и масовна употреба учиниле су овај комплет правом библиографском реткошћу.
Након рата прештампавани су само „Хајдук Станко“, због могуће револуционарне интерпретације и неколико приповедака, свеукупно - једна десетина књижевног наслеђа Јанка Веселиновића. Сабрана дела, популарно названа комплет или колекција, добили су многи писци из белог света, данас заборављени и у матичним државама, али не и Јанко. Савремени начин живота, агресивни продор речи из страних језика, небрига за језичко наслеђе одвојили су данашње школске генерације од разумевања многих традиционалних речи. Данашњи ученици углавном не знају називе и намену многих предмета и речи, некада свакодневних, уобичајених у периоду Јанковог живота. Читаоци данас немају могућност ни да се упознају са свим оним што је Јанко написао. Желимо ли да сачувамо јединствене и локалне речи, морамо имати дела, књиге из којих ћемо их упознавати. Тим књигама треба напунити полице школских и кућних библиотека, ишчитати их и тек онда истицати свој завичајни понос и величину.
Техничке могућности и савремене штампарске технологије омогућавају сажимање у једну или две књиге целокупног текстуалног стваралаштва. Као такве не би требало да представљају велики материјални издатак за установе културе. Разумемо да је новац у овим тешким годинама велики проблем, али ако град Шабац има пријатеље, који су спремни да несебично издвоје средства за музички дочек Српске нове године, надамо се да су културна свест и локалпатриотизам довољно велики да се подржи и овај пројекат.
Грађанска иницијатива КОРАК апелује на градоначелника да, попут часног домаћина из приповетки Јанка Веселиновића, покрене културне институције града Шапца, и да се ова 2015. година, и 110. годишњица смрти писца, који је у многоме задужио наш град, достојно обележи објављивањем сабраних дела. Шабачке установе културе својим фондовима и расположивом грађом могу да створе савремено критичко издање, обогаћено свим пратећим додацима, које би садашњим и будућим генерацијама приближило Јанково стваралаштво.

Грађанска иницијатива КОРАК

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa