Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
У ГАЛЕРИЈИ „КРУГ 10“ ОТВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЛОЖБА СЛИКА СА УЛС „ВИР“ ИЗ НОВОГ САДА

УМЕТНИЧКИ МОСТОВИ ПРИЈАТЕЉСТВА

После заједничке мартовске изложбе у Музеју Војводине сликари шабачког Удружења „Круг 10“ и новосадског „Вир“ прошлог петка показали су своје аквареле и радове и шабачкој публици. У пријатном, омаленом простору галерије „Круг 10“ учврстили су недавно изграђене уметничке мостове пријатељства.
- Још у древној Кини акварел је био вежба менталних и духовних способности, резервисан само за одабране. О томе сведоче и најстарији трактати, закони и упутства за уметнике где се говори о максималној концентрацији, јасној свести у погледу онога који их слика у односу на универзум. Као техника а ла прима пар екселанс, као нешто што не трпи поправке и дораде и захтева огромно искуство, јасну почетну визију, тако јасни и чисти, прозрачни, ређају се акварели наших пријатеља. Прогледне боје, чврсте, а опет ваздушаста конструкција, беспрекорна композиција. Препознаје се едукација, истраживање, велика количина рада да би се приближили том есенцијалном постулату који нам акварел намеће. Хвала за овај напор и дивном проф. Марковићу. А вама свима неизмерно хвала и бескрајна жеља да даље овако стварате ““ рекла је Светлана Жегарац, председница Удружења „Круг 10“ које већ пет година ствара у оквиру Удружења ликовних стваралаца Шапца, отварајући изложбу симболичног назива „Мостови“.
Акварели шеснаест новосадских уметника, међу којима има сликара, инжењера, техничара, лекара, медицинског особља и универзитетских професора, урађених у нежној али захтевној техници акварела сведоче о појединачним стваралачким сензибилитетима као и радови њихових домаћина.
- Окупили смо се као група љубитеља акварела. Заједно стварамо своја дела већ пуних пет година у оквиру Школе акварела која се одржава у Музеју Војводине у Новом Саду, а коју воде професори Бранислав Марковић и Вишња Тривунчевић, академски сликари и акварелисти. Како трајемо већ дуги низ година, а повезује нас заједничка љубав према акварелу, одлучили смо да се повежемо и оформимо прво друштво акварелиста у Новом Саду под називом „Вир“ које постоји већ више од годину дана. Поред својих основних делатности у којима смо мање или више успешни ставарамо уметничка дела разних техника а заједничко нам је акварел. Неки од нас су и чланови других ликовних друштава у Новом Саду попут „Ликума“ а учествовали смо на бројним регионалним и међународним изложбама. Овим поводом и први пут до сада стали смо раме уз раме са својим пријатељима из Шапца чије Удружење носи назив „Круг 10“ а које је нама својим постојањем, пријатељским саветима и предлозима дало крила у формирању Друштва акварелиста „Вир“. Захваљујем се свим члановима „Круга 10“ на ангажовању““ додала је Антонија Цигановић.
Испред „Круга 10“ Миодраг Гашић Гале уручио је плакету која симболизује стваралаштво са потписима чланова Удружења „Круга 10“ остављајући још један траг нераскидивог пријатељства.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa