Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
БОЛЕСТИ РУЖА

НЕОПХОДНА ПРОЛЕЋНА ЗАШТИТА

Са доласком пролећа радови на њивама и у пољу у пуном су јеку. Исто тако и за љубитеље кућног и дворишног цвећа наступа период у коме треба повести рачуна поред редовне неге и о заштити хемијским средствима. Као и сво остало украсно биље тако су и руже подложне нападима болести. Ово раскошно цвеће цвета током целе вегетације па све до касне јесени. Сувише топло и сунчано пролеће изазива појаву лисних ваши док влажно време са собом доноси разна гљивична обољења. После масовних напада инсеката, који исцрпљују биљку, гљивична обољења услед дужег влажног периода, поспешена густим засадима, могу изазвати велике штете.
- Црна пегавост је најзначајнија болест руже нарочито при гајењу на отвореном. На листу се јављају неправилне пеге са влакнастим рубом. Заражено лишће жути и опада. Гљива лучи гас етилен који доводи до жућења и опадања. Симптоми се могу јавити на ластарима, лисним и цветним дршкама и на чашици. Сузбијање се изводи у пролеће у време кишног периода али обавезно пред кишу или најкасније један дан после. Ако је температура око 25 степени и при већој влажности прскање је на осам дана док се у условима мање влажности прска на четрнаест дана и то препаратима „Антрацол“, „Дитхане“, „Браво“ у комбинацији са „Сцоре 250-ЕЦ“. Добре су и готове мешавине „Фолицур“ и „Зато“ који делује и на пепелницу, рђу и има тзв. зелени ефекат ““ каже дипл. инж. Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Једна од болести је и пепелница која се препознаје по белосивим превлакама које се појављују на младим избојцима, нарочито у основи трнова, пупољцима и младом лишћу. Повећана релативна влажност ваздуха, велика употреба азотних ђубрива погодују њеном развоју док га светлост појачава. Ширењу болести помажу бубамаре које се хране спорама овог патогена.
- Када је у питању сузбијање пепелнице предност се даје превентиви да лишће остане здраво. Користити препарате „Зато“, „Баyлетон“, „Рубиган“, „Фолицур“, а посебно „Фалцон“ који има и куративно (сузбија патогена после остварене инфекције) и еридикативно (спречава спорулацију патогена) дејство. Скратити интервале прскања и користити већу количину воде.
Рђа ружа јавља се на листу у облику рђастих пега, а понекад и на стаблу. При јачем нападу може доћи до опадања лишћа.
- Развоју рђе погодује време касног лета и ране јесени. На наличју се јављају репродуктивни органи гљиве наранџасте ““ уредоспоре и црне ““ телеутоспоре. Развоју болести помаже недостатак калијума у земљишту као и превелика употреба азота. Сузбијање се изводи са појавом симптома и то сваких десет до дванаест дана и то бакарним препаратима „Дитхан“, „Цинеб“, „Фалцон“, „Зато“ и „Фолицур“.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa