Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
СУСРЕТИ ПЛАНИНАРА НА ФРУШКОЈ ГОРИ ОКУПИЛИ ВЕЛИКИ БРОЈ УЧЕСНИКА

ДОСИТЕЈЕВИМ СТАЗАМА ПО ЈЕДАНАЕСТИ ПУТ

У организацији ПСД „Др Лаза Марковић“ из Ирига, а под покровитељством Планинарског савеза Србије и Планинарског савеза Војводине, 4. априла, одржани су традиционални сусрети планинара на Фрушкој Гори. „Доситејевим стазама“ по једанаести пут кренуло је четристо седамдесет пет учесника из двадесет девет друштава широм Србије али и гостију из окружења.
Планинарско друштво „Цер“ из Шапца на овим сусретима представљао је Живан Жика Николић на чију је иницијативу пре четири године пут Фрушке Горе кренула и Еколошка секција „СНЕКО“ ОШ „Стојан Новаковић“. По завршетку акције ПСД „Др Лаза Марковић“ из Ирига уручило је признања за учешће између осталог и Живану Жики Илићу, док је Еколошкој секцији „Стојанове“ школе, која је бројала деведесет седам чланова, под вођством наставнице биологије Маре Степановић Илић уручен пехар у трајно власништво за најбронију групу.
- ПСД „Др Лаза Марковић“ из Ирига био је изванредан домаћин. Организација је била на нивоу иако сви знамо да је у данашње време тешко, због лоше финансијске ситуације, организовати оваква окупљања. Морам да похвалим секретара Друштва Ведрану Јерковић која је последње две године уложила велике напоре у организацији. Дружили смо се. Стаза није била напорна јер је била са благим успоном. Ово признање ми је много значајније него било шта друго. Мој спорт је био атлетика али се задњих четрнаест година искључиво бавим планинарством. Уједно промовишем и здрав начин живота. Циљ ми је да се што више деце прикључи планинарењу како би били у природи а не само испред компјутера ““ рекао је Николић.
Пријатно време без кише допринело је да учесници без проблема савладају „Малу стазу“ чија је рута ишла од Планинарског дома на Иришком венцу, преко манастира Ново и Старо Хопово па назад до Планинарског дома у дужини од девет километара. Они који су били у бољој кондицији, али и искуснији када је у питању планинарство, лако су савладали „Велику стазу“ у дужини од 20,9 километара која је ишла истом трасом као и претходна само што су њени учесници обишли и манастир Гргетег, Хотел „Норцев“ (РТВ Торањ), а затим се вратили на почетну тачку.
Казански гулаш после завршене туре окрепио је планинаре који су се растали са жељом да се следеће године сретну на истом месту где ће прославити деведесет година постојања ПСД „Др Лаза Марковић“ Ириг.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa