Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.

РАДОСТ У ФУНКЦИЈИ ЖИВОТА

Тамара Вешић Томић је дипломирани ветеринар, радила је четири године у Ветеринарској станици Шабац, а од прошле године предаје стручну праксу у Мачванској средњој школи у Богатићу. Инструктор је јоге у Јога центру Шабац, енерготерапеут и мајка двоје деце, Дрине и Перуна
У време данашње, не виђамо често људе који су радосни, пуни живота и љубави, несклоне да за своје неуспехе оптужују све и свакога, задовољне „собом у овом свету и овим светом у себи“. Шапчанка Тамара Вешић Томић је једна од њих.
За време студија ветерине, за које се определила због љубави према животињама, паралелно је завршила Међународну Академију за школовање инструктора јоге.
- Двоумила сам се између ветерине, психологије и енглеског језика, али сам успела да, кроз рад на себи и живот у Америци, развијам љубав према енглеском језику, а психологију сам почела да проучавам кроз јогу. Заокружила сам свој пут, каже Тамара која верује да се човек развија и напредује читавог живота.
Године које је провела у Америци, обогатиле су њен живот, а утисак који је понела са „трулог Запада“ разбија уврежене стереотипе.
- Људски факор је индивидуалан. И тамо, као и овде, као и свуда уосталом, има топлих и хладних људи, али су Американци генерално насмејан народ, отворен за разговор, предусретљив и љубазан. Тамо сам стекла дивне пријатеље са којима сам и данас у контакту.
И она је, као многи, имала познату књигу „Јога“ Јасмине Пуљо. Гледајући емисију у којој је гостовала интрукторка Бранкица Шурлан, њено интересовање је постало снажно, успоставила је контакт са њом, кренула на курс и ““ „заљубила се у јогу“. Од 2006. године је званично инструктор јоге, у почетку је водила часове у Београду, а по повратку из Америке, отворила је студио Јога центар Шабац, који данас има тридесетак полазника.
- Серијал вежби Јога савеза Србије је прилагођен већини, ради се до границе сопствених могућности, што значи да се престаје са вежбом чим се осети непријатност. Људи који имају физичке изазове и ограничења, уколико континуирано долазе, после извесног времена, уз консултације са лекаром, успевају да превазиђу бол. Једна полазница је имала велики проблем у лумбалном делу кичме, била је пред операцијом, али је, после годину дана, успела да превазиђе проблем. Они којима физички део не представља изазов, примећују промену у концентрацији и контроли мисли.
Постоје различите врсте јоге, у овом случају, реч је о хата јоги, физичким положајима тела (асанама), које воде до унутрашњег мира. „То нема никакве везе са религијом, што се често јоги приписује“, тврди Тамара.
- Ја се осећам као православна Српкиња, а јога је метода која нам помаже да се у свакодневном животу изборимо са стресом и изазовима, она не условљава нашу припадност. Има много предрасуда и мистификација у вези са јогом, али, она је радост која нема намеру да окупира наш живот, већ да му буде у функцији.
Тамара је недавно завршила и курс енерготерапије.
- То је рад на енергетским центрима, заправо, њихово чишћење. Ми, поред физичког, имамо и енергетско тело, које, када је блокирано, резултира различитим болестима, и менталним и физичким. Енерготерапија је помоћно средство, додатна метода у лечењу. Потребно је минимум пет терапија да би се осетила разлика, онда се прави пауза, па се понавља поступак.
Очито је да постоји добра организација, али, „лако је добро се организовати када имамо помоћ и подршку своје породице“.
- Амбуланта за кућне љубимце ми је одузимала много времена, схватила сам да ми је потребан други посао због деце, себе и јоге. Отворило ми се да радим у Мачванској средњој школи, где предајем стручну праксу ветеринарским тахничарима. То ми је блиско, деца су предивна, успели смо да стекнемо поверење и да уведемо иновације. Уживам у раду са младима, као и на часовима јоге. Радим од срца, што је најважније.
Тамара има двоје деце, Дрину, „која добро носи своје име, брза је и бистра“ и Перуна, дечака чије је име у почетку изазвало реакције.
- Волим старословенску митологију и мислим да би требало да познајемо своје корене. У руке ми је недавно дошла књига која ме је одушевила. „Мирис наслеђа“ Дрине Штајнберг је старословенска митологија испричана кроз љубавну причу.
Сваки човек има своје послање које би требало да пронађе, место на овом свету које нико други не може да попуни и које ништа друго, њему самом, не може да надомести. Тамара верује да је њена мисија да пренесе другима, како каже, позитивни јога талас.
- За мене је смисао у целоживотном бављењу собом и преношењу знања другима, својој породици, пријатељима и полазницима. Захвална сам Богу на том дару.
Јога центар Шабац организује чајанку са књижевницом Дрином Штајнберг, 17. априла, у улици Војводе Степе 13 (прво скретање лево иза Градске кафане). Чајанка почиње у 17 часова.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa