Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
БЛАГОДАТНИ ОГАЊ У БОГАТИЋУ

“ЧУДО“ МЕЂУ МАЧВАНИМА

Чудотворни, Благодатни огањ, упаљен у цркви у Јерусалиму на светом месту где је сахрањен Исус Христос у храм Светог Саве на Врачару, увече Васкрса уз благослов његове светости патријарха српског господина Иринеја, донео је епископ славонски Јован, а у храму преузели и донели у цркву Рођења пресвете Богородице у Богатићу, чланови братства Никола Милошевић и Слободан Јовић.
Тако је по први пут ово, једино признато и аутентично чудо, које се сваке године понавља у православном свету, како ђакон и вероучитељ Никола Милошевић, воли да каже, доспело на Васкршњу литургију у богатинску цркву. С доста усхићења и наде, догекао га је велики број верника у овом крају, који су поранили, да упале своје свеће и присуствују празничној литургији.
- Ми смо огањ преузели у храму Светог Саве и донели у цркву Рођења пресвете Богородице у Богатићу уз благослов старешине овог храма проте Душана Остојића. Људи желе да осете , бар делић те Божје благодети, која се у огњу налази. Поздрављамо и присуство људи друге вероисповести у нади да би се уверили практично у веродостојност самог чина, каже ђакон Никола.
Он се присећа и два случаја из историје, када су представници других вероисповести покушали да призову благодатни огањ. Били су то Латини и Јермени али им није пошло за руком. Предање још каже да је једино православни патријарх у то време Софроније, молећи Бога успео да без било каквог другог запаљивог средства, упали свежањ свећа на својим грудима. У почетку огањ је био благ и није пржио али то је трајало и данас траје свега двадесетак минута, а после, опет по предању у “додиру“ са људима почиње да пржи.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa