Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
У СУСРЕТ СЕТВИ КУКУРУЗА

ОБАВЕЗНА ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА

Временски услови, праћени кишом и ниским температурама, ове године помериће оптимални рок сетве кукуруза који је претходних година био почетком априла. Како истичу у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац на подручју Шапца, Богатића, Вадимираца и Коцељеве предвиђено је да се једна од најзаступљенијих биљних врста посеје на 60.000 хектара.
- Оно што је битно јесте да наши пољопривредни произвођачи свакако не журе са сетвом, да сачекају да се земљиште довољно загреје, просуши, пошто је било доста атмосферских падавина које су изазвале и подизање нивоа подземних вода. Када је у питању избор хибрида потребно је, због непредвидљивих временских услова, користити хибриде различитих група зрења и то од 300 до 700. Препорука је да хибриди ниже групе зрења од 300 буду заступљени на мањим површинама. Свакако се треба определити за две, три семенске куће. Одлучити се за избор хибрида тек након најмање две године узастопне примене ““ каже дипл. инж. ратарства Светлана Златарић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Веома важна агротехничка мера је предсетвена припрема јер од ње зависи и висина приноса. Ако се добро одради стварају се оптималнији услови за што боље клијање, ницање и даљи пораст биљке.
- Чим временски услови дозволе мора се приступити тзв. грубој површинској припреми земљишта сетвоспремачем или дрљачом, а касније пар дана пред сетву тзв. финој површинској припреми. Груба припрема земљишта има за циљ да уништи корове, поправи водно-ваздушни режим земљишта, ослободи га вишка воде, поправи однос капиларних и некапиларних пора у корист некапиларних пора. Потребно је створити фини растресити слој земљишта, изнад семена и такође оптимално збијен слој пет до шест центиметара испод зоне полагања семена. Површински слој земљишта треба да је растресит, од мрвичасте до орашасте структуре у зависности од крупноће семена. Што је семе ситније структура земљишта треба да је ситнија и обрнуто. Овај слој земљишта, треба да омогући што лакше клијање семена, ницање младе биљчице, што брже понирање падавина у дубље слојеве земљишта како се не би формирала покорица која би отежавала клијање и ницање младих биљака. Веома је важно да се на основу агрохемијске анализе пољопривредни произвођачи придржавају препоручене количине ђубрива која је требала да се заоре у јесењем периоду али и нешто делимично у предсетвеној припреми ““ истиче Златарићева.
Како би се успоставио што бољи контакт између земљишта и семена, а самим тим дошло до бржег клијања и успешнијег ницања свих посејаних семенки, потребно је бар два дана за слегање земљишта пре коначног почетка сетве.
О. Г.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa