Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
ШАБАЦ И БОГАТИЋ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ СА “СРБИЈАВОДАМА“

ПОТПУНО БЕЗБЕДНИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ

Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, и председник општине Богатић, Ненад Бесеровац, прошле среде су потписали са “Србијаводама“ Споразум о заједничком извршењу заштитних радова за формирање целовитог система заштите Мачве од великих вода Дрине и Саве. Средства су обезбеђена из европских фондова. Почетак радова очекује се на јесен.
Директор “Србијавода“, Горан Пузовић, навео је да пројекат обухвата 25 километара тока Саве и Дрине, 5 километара потеза Дреновац - Чеврнтија и 20 километара западне зоне. Према његовим речима, вредност целе инвестиције се процењује на 10 милиона евра.
-Замолићемо људе из Европске делегације да у најкраћем могућем периоду прихвате пројекат и донесу одлуку о начину и модулу финансирања. Очекујемо да у јесен при крају године почнемо радове. Време извођења на источној зони је око годину и по, а на западној око годину дана. Мислимо да ће до 2017. године цела деоница бити завршена и да ће становници Шапца и Богатића бити заштићени, рекао је Пузовић.
Потписивању је присуствовао и директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Републике Србије, Марко Благојевић, који је истакао да је овај дан Шабац чекао годинама, а не само од маја.
-Овај пројекат је постојао већ дуго, само нису постојала средства којима би се платила реализација. Прошлог маја нам се обило о главу то што нисмо мислили довољно о превенцији, па смо након тога почели да гледамо на ствари које су заиста важне. Током периода од 2005. до 2013. године радило се нешто на територији целе Србије, али није доведено до краја јер је зафалило пара. Сада, као држава, мењамо понашање и став према томе. Имамо обезбеђено финасирање за све пројекте који годинама “скупљају прашину“ по фиокама локалних самоуправа и државних институција. Сада морамо да уђемо у фазу развоја пројеката и комплетирања пројектне документације. Нико неће да финансира посао за који се не зна тачно ни како би требао да изгледа ни колико је пара потребно, појаснио је Благојевић.
Према речима Небојше Зеленовић, Шабац је потпуно спреман за један овако важан пројекат. Потписани споразум односи се на део учешћа у послу локалне самоуправе који се огледа у обезбеђивању приступних саобраћајница и потребних услова за несметано одвијање радова.
-Очекујем да ускоро добијемо тачну информацију када ће се објавити међународни тендери и када ће најраније почети радови и то не само од представника Владе, него и представника Европске делегације, с обзиром да Европа финансира читав пројекат. Оно што је град требао да уради, урадио је, рекао је Зеленовић.
Поред тога, навео је и да је покренута иницијатива код надлежних републичких органа шта може да се уради са другом линијом одбране, у случају да постојећи насип пукне и дође до изливања.
Како је рекао Ненад Бесеровац општина Богатић треба да изврши реструктуацији 580 парцела, а да су средства за то предвиђена локалним буџетом. Бесеровац се нада да ће успети да испоштују рокове.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa