Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ЗАВРШЕНА СЕЛЕКЦИЈА ЗА 51. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ „ЈОАКИМ ВУЈИЋ“

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ДОМАЋИН

Од 11. до 18. маја Шапчани ће имати прилику да погледају двадесет три представе на 51. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. Овогодишњи селектор, Слободан Обрадовић, изабрао је осамнаест представа за одрасле и пет за најмлађе.
- Критеријуми по којима је састављена овогодишња селекција нису били условљени конкретном темом. Одабране представе имају висок професионални стандард, у свакој од њих говори се промишљеним позоришним језиком, критички се односе према феноменима које обрађују, а последња заједничка карактеристика им је то што је у свакој од њих дошло до свеобухватног сажимања свих елемената који треба да сачињавају један позоришни чин ““ истакао је селектор Обрадовић.
Фестивал ће 11. маја отворити ансамбл Шабачког позоришта извођењем „Постмодерног кабареа доброг војника Швејка“ по тексту и у режији Александра Лукача. Наредних вечери наступиће Народно позориште Ниш са представом „Шофери“ Ласла Вегела у режији Милана Нешковића, Крушевачко позориште и Народно позориште Сомбор са Нушићевим „Доктор Нушић“ у режији Кокана Младеновића, Позориште „Бора Станковић“ Врање са „Народном драмом“ Олге Димитријевић, а у режији Снежане Тришић, Народно позориште Пирот са Пекићевим „Рађање једног записника“ у режији Ане Григоровић, Народно позориште Ужице „Сврати, рече човек“ Ивана Велисављевића и режији Ивана Вуковића, и Народно позориште Приштина у Грачаници са „Хотел Косово“ по тексту и у режији Ненада Тодоровића. Последње вечери, 18. маја, одиграће се представа у част награђених.
Овогодишња понуда за најмлађе била је у осетном паду када се узме у обзир чињеница да је она прошле године и квантитативно и квалитативно била богатија. Тако ће на „Малом Јоакиму“ бити одиграно само пет представа. Прве вечери, 12. маја, најмлађи, али и они млади духом, моћи ће да погледају Нушићеве „Хајдуке“ у извођењу Шабачког позоришта, а у режији Владимира Милојевића. Краљевачко позориште представиће се „Чаробњаком из Оза“ по тексту и у режији Миодрага Динуловића, Позориште „Бора Станковић“ Врање „Е, баш Црвенкапа“ Пеђе Трајковића, а у режији и адаптацији Бојана Стојчетовића, Народно позориште Пирот „Школом за манекене“ по тексту и у режији Спасоја Ж. Миловановића, а Пулс театар Лазаревац делом Мирољуба Недовића „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“ у режији Александра Трмчића.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa