Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
НАЈАВЉУЈЕ СЕ ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА О ЛИЧНОМ БАНКРОТУ

ДУГОВИ СЕ НЕЋЕ ПРАШТАТИ

Доношење Закона о личном банкроту очекује се на лето. Након банкрота дужник добија старатеља који управља његовим финансијама
Лични банкрот до пре извесног времена код нас је представљан као шанса за спас презадужених грађана. Ову могућност у региону имају грађани Словеније и Хрватске. Код нас се доношење оваквог Закона најављује за лето. Шта ће ово представљати у пракси и које су позитивне, а које негативне странке личног банкрота, појаснио нам је професор на Високој пољопривредној школи струковних студија, економиста др Дејан Грујић.
-Крајем јуна у Србији се очекује усвајање стратегије за системско решавање проблема везаних за тешко наплативе кредите. После тога очекује се и доношење Закона о личном банкроту, који ће бити примерен ситуацији код нас. Процењује се да је око 200.000 презадужених грађана Србије спремно је за проглашење личног банкрота, наводи Грујић.
Како појашњава, да би се банкрот спровео, потребно је утврдити шта дужник има од покретне и непокретне имовине и колики су му приходи. Када банкротира грађанин добија старатеља који управља његовом имовином и приходима, остављајући му довољно за најнеопходније животне потребе у висини законског минимума од једне трећине плате. Према томе, све што није неопходно продаје се ради намирења дугова.
-Банке се најчешће обазбеђују хипотекама и административним забранама. Хипотетички гледано, тамо где нема личног банкрота банка може баш све да узме дужнику који није у стању да плаћа дуговања. Ако је стављена хипотека, а дужник не може да плаћа кредит, цела кућа „иде на добош“. Када се прогласи лични банкрот хипотека или административна забрана на плату не би важила у потпуности, већ би се односила на део куће или плате. Дужнику остаје право на нужни смештај и минимална примања, каже Грујић о позитивним странама овог Закона.
Према његовим речима, лични банкрот ипак није ни мало наивна категорија, јер грађанин на тај начин показује да није способан да води своје финансије. Из тога произилази да ће морати да слуша старатеља ког му додељује држава.
-То не значи да ће се ослободити дуга, него да добијају законског старатеља који на даље води рачуна о њиховим финансијама. Од тог тренутка добија се само онолико новца колико је потребно за најнеопходније потрепштине. Дуг се на тај начин реструктурира и разлаже, у зависности од износа месечних прихода. Дуг, са свим припадајућим каматама, у сваком случају се мора вратити. Ако банка не одобри банкрот дужник нема судску заштиту и вероватно ће повериоци судски наплатити своја потраживања, наводи наш саговорник.
Најбаналније речено, будете ли се нашли у ситуацији да прогласите лични банкрот са вашим личним стечајним управником мораћете да се консултујете и око тога да ли су вам неопходне нове ципеле, или колики вам је унос воћа потребан на недељном нивоу. Ипак, са друге стране, бићете заштићени од тужби по основу дуговања комуналних услуга.
Приликом доношења закона утврдиће се детаљи, као што су услови под којима се може прогласити лични банкрот, али и одакле ће се плаћати тутори.
Дејан Грујић је објаснио и како би изгледала процедура за проглашење личног банкрота.
-Прво се подноси захтев за банкрот, након чега се проверава да ли су испуњени услови. Уколико суд одобри, статусом банкротства добија се заштита од свих тужби по основу дуговања, као и стечајни управник који управља приходима и имовином и може је распродавати у циљу намирења дугова. Евиденцијом у Кредитном бироу се онемогућава ново задуживање и креира се дугорочни, временски ограничен план отплате.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa