Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
СЕЋАЊА

СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Прошлог викенда, због Ускрса одложен недељу дана, обележена је у Адашевцима код Шида седамдесета годишњица од пробоја Сремског фронта, 12. априла 1945. године.
Да подсетимо на историјске чињенице: Сремски фронт је једна од најтежих, надуготрајнијих и најславнијих битака у НОР за ослобођење Југославије од фашизма, настале после ослобођења Београда 1944. године.
На одавање поште палим борцима за ослобођење, на спомен-комплекс у Адашевцима, још увек долазе истински родољуби из свих крајева бивше Југославије. Међу посетиоцима чују се гласови из свих република, међу којима и гласови бораца учесника пробоја Сремског фронта.
Без обзира што се из године у годину све мање говори о Сремском фронту и још мање долази на ово стратиште, сви посетиоци видно испољавају своје задовољство што су и на скроман начин одали пошту палим храбрим борцима.
На спомен-костурницу положено је неколико десетина венаца и свежег цвећа са жељом да се пали борци и њихова дела никада не забораве и догађај никада не понови. Испред Владе Србије венац је положио министар Александар Вулин, затим венце су положили представници Војске Србије, представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Бугарске, многе борачке организације и грађани из целе земље. Шабачку делагацију на овој свечаности од двадесет чланова, у којој су били представници ГО СУБНОР, Удружења војних пензионера Шапца, Удружења резервних војних старешина и Удружења за неговање традиција и сећање на борце изгинуле у прошлим ратовима, положили су заједнички венац на спомен костурницу.
И ово да подсетимо за незаборав: на Сремском фронту, који је трајао 172 дана, укупно је погинуло око 13 хиљада бораца НОР, затим око 1.100 бораца Црвене армије, 623 борца Бугарске народне армије и 163 борца италијанске бригаде “Италија“.
На сваку годишњицу обележавања пробоја Сремског фронта, поред делегација у оквиру СУБНОР учествује већи број грађана који самостално долазе да се поклоне сенима палих бораца за слободу.
Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa