Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ХРАМ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

ПУТЕМ СВЕТЕ ПОРОДИЦЕ

Српска краљевска академија научника и уметника доделила је два највиша признања владици Лаврентију. Поред уручења награда, приказан је филм „Пут свете породице кроз Мисир“ и промовисана књига „Тајна тројице мудраца“ Драгана и Стефана Дамјановића
У храму Свете Тројице на Летњиковцу, прошлог петка је промовисан документарни филм „Пут Свете Породице“ Драгана и Стефана Дамјановића. Филм, који су снимили отац и син, на путу дугом 3.000 километара кроз Египат, открива многе, до сада непознате детаље, како историјској, тако и библијској грађи.
Руководећи се апокрифним јеванђељем по Филипу, аутори су забележили трагове Свете породице која је четири године, бежећи од цара Ирода провела на путу од Витлејема, преко Синаја, поред Медитерана и дуж Сахаре, долином Нила до јужног дела Египта до Ал Мухарака. Филм, који је крајем прошле године премијерно приказан у Београду, у Шапцу је представљен под покровитељством Српске краљевске академије научника и уметника. Епископу Лаврентију су, овом приликом, уручена највећа признања Академије: Златна повеља и Златна медаља „Никола Тесла“, за допринос у публиковању и промовисању дела Светог Владике Николаја Велимировића.
Српска Краљевска Академија научника и уметника планира да наредне године, поводом 70 година од смрти једног од највећих умника не само СПЦ, него и Срба уопште, установи награду за животно дело - Свети Николај Српски.
- Желимо да, и на овај начин, очувамо сећање на владику Николаја, који је преминуо у изгнанству, у Америци 1956. године. Тадашње југословенске власти су деценијама анатемисале овог великог духовника и интелектуалца највишег ранга. Тек након пада комунистичког режима, његове мошти су пренете из Либертвила крај Чикага у Лелић, поред Ваљева, где су и данас. Ова награда ће имати међународни карактер и додељиваће се, између осталог, за преводилаштво са руског, грчког и немачког језика, са којих је преводио и на којима је и писао, поред матерњег, Свети владика Николај, који је на страном језику докторирао теолошке науке - образложио је академик, проф. др Мирко Керкез, Председник нучног већа СКАНУ и најавио да ће, у организације Академије, већ у току ове године, започети научни скупови о животу и делу овог светитеља.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa