Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ОСАМ ГОДИНА РАДА ДОМА ЗДРАВЉА

КВАЛИТЕТНИЈА ЗДРАВСТВЕНА НЕГА

Дом здравља је прошлог четвртка обележио осам година постојања. Поред запошљења нових лекара и техничара, установа је обогатила и свој возни парк
Запошљавање десет лекара и исто толико медицинских техничара у шабачком Дому здравља унапредиће квалитет примарне здравствене заштите, пре свега на сеоском подручју. Природни одлив радника и забрана запошљавања у јавном сектору условили су проблеме у систему здравствене неге. Почетком рада 20-торо младих људи стварају се услови за квалитетније пружање медицинских услуга, истакао је приликом прославе осмогодишњице рада шабачког Дома здравља директор ове здравствене установе, прим. др Мирослав Поповић.
- Запошљавање десет лекара и десет медицинских техничара у првом реду служи за превазилажење актног проблема недовољног броја запослених медицинских радника. Овакав тренд би морао да се настави, и ја се надам да ће Министарство здравља реаговати другачије, јер недовољан број лекара узрокује многе проблеме. Примера ради, управо је то разлог затварања појединих сеоских амбуланти, што се одразило и на квалитет здравствене заштите. Овим запошљавање, уз разумевање Градске управе која је и омогућила да ови људи почну да раде, трудимо се да превазиђемо недостатке и створимо услове да сви грађани Шапца имају право на истоветно лечење и квалитетну здравствену заштиту, навео је Поповић.
Један од лекара који су недавно почели са радом је Ивана Косанић. Дипломирала је у децембру 2013. године са просеком 9,75, а ово јој је први посао.
-Добили смо прилику да радимо посао који волимо и за који смо се образовали. Сви смо много захвални на томе. Јако је занимљиво и није нам тешко. Ради се дан и ноћ , али је окружење веома добро, што је доста битно, навела је Косанић.
Поред нових лекара, шабачка установа примарне здравствене заштите обогатила је и возни парк. Како је навео директор Дома здравља набављено је једно санитетско возило, „реанимобил“ опремљено за пружање најургентнијих медицинских улуга и две „Дачије Сандеро“ које ће служити за кућне посете пацијентима на ширем градском подручју.
-Ово је тек почетак једне шире сарадње Дома здравља и Градске управе Шабац, на утемељењу основних постулата ове установе, а то је да је сваки становник нашег града мора имати исту здравствену заштиту, без обзира где живи и каквог је материјалног стања, истакао је Поповић.
Обележавању Дана Дома здравља присустваовао је и заменик градоначелника Шапца Немања Пајић. Он је истакао да град подржава запошљавање младих, стручних и образованих људи који ће својим радом побољшати услове живота свих грађана Шапца.
-Нама је драго што су ови људи успели да нађу посао у свом граду, а не, као што је то чест случај са лекарима, да иду негде даље да би се запослили. Постојао је мањак кадрова и са потешкоћама су пружане здравствене услуге. Надам се да ће им на овај начин бити доста олакшано и да ће то осетити и наши суграђани. Приоритет за град јесте да се на целој територији пружа иста здравствена заштита, навео је Пајић.
Дом здравља примио је нове лекаре и медицинске техничаре на одређено време у трајању од 9 месеци. На овај начин превазилази се акутни проблем са којим се суочавају у овој установи, а то је недовољан број запослених.
М.М.-М.С.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa