Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ДРАГАН МИЋИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ТОПЛАНА-ШАБАЦ“

СЕЗОНА БЕЗ ПРОБЛЕМА

О завршетку грејне сезоне и плановима за наредни период разговарали смо са Драганом Мићићем, директором ЈКП „Топлана-Шабац“
Грејна сезона се, према плану, у Србији завршава 15. априла. Да ли ће „Топлана“ бити у приправности с обзиром на још неколико најављених хладних дана?
- У складу са Одлуком о условима и начинима снабдевања града топлотном енергијом, грејна сеноза, која почиње 15. октобра, завршава се 15. априла. Исти документ прописује да је ЈКП „Топлана-Шабац“ у обавези да до 3. маја и даље загрева објекте корисника наших услуга, уколико три узастопна дана по извешају Републичког хидрометеоролошког завода просечна днева температура буде нижа од 14 степени. То значи да ћемо бити у приправности до 3. маја, и уколико до тада буде хладног времена, ми ћемо обезбедити грејање нашим корисницима.
Да ли је било неких проблема у раду током грејне сезоне?
- Са завршетком сваке грејне сезоне одмах почињу припреме за наредну. То подразумева ремонт опреме и проверу дистрибутивне мреже, како би наредна сезона почела на време и протекла без икаквих проблема. Колико год да се припремимо за грејну сезону, могући су мањи застоји у самом процесу грејања, како на дистрибутивној мрежи, тако и код потрошача. Ипак, запослени у „Топлани“ су стручни и искусни људи, тако да су проблеми, којих је ове године било минимално, успешно санирани, тако да их грађани практично нису ни осетили.
Колико је значилио коришћење мазута, као алтернативног енергента, током грејне сезоне?
- „Топлана-Шабац“ једна је од ретких у Србији која има могућност коришћења како гаса, тако и мазута, за загревање објеката својих корисника. У једној котларници, у улици Јанка Веселиновића, користи се искључиво мазут, док у котларницама на Тркалишту и у Бенској бари постоји могућност коришћења и гаса и мазута. Ми смо, полазећи од економских параметара, узрокованих нижим ценама мазута, коришћењем овог енергента током јануара и фебруара учинили производњу јефтинијом.
Које активности ће бити најважније за Ваше предузеће у предстојећем периоду?
- Одмах почињемо припреме за наредну сезону, како би је спремно дочекали и успешно реализовали. Већ током маја почињемо ремонт наших производних капацитета и дистрибутивне мреже. Један од важних послова који нас очекују је реконструкција топлотних подстаница на подручју града. То је четврта фаза програма „КФЊ“ Немачке развојне банке који се односи на рехабилитацију система даљинског грејања. До краја године биће реконструисано 105 топлотних подстаница.
Коришћењем мазута, као алтернативниг енергента, ове грејне сезоне уштеђено је више од 12 милиона динара.
Директор Јавно комуналног предузећа „Топлана-Шабац“ Драган Мићић каже да је грејна сезона протекла без проблема, а да ће у наредном периоду приоритет у раду овог предузећа бити спровођење 400.000 евра вредног пројекта реконструкције топлотних подстаница на подручју града.
Иако је планирано да 15. априла грејна сезона у Србији буде званично окончана, због најављених нижих температура све топлане биће у приправности до почетка маја.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa