Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ДАНА ГРАДА

ДОБИТНИЦИ АПРИЛСКЕ НАГРАДЕ

Рукометни клуб „Металопластика“, новинарка Оља Бећковић и Мирољуб Николић, директор хуманитарне организације „Царитас Шабац“ добитници су овогодишњих Априлских награда
Шабац ове године по први пут као Дан града обележава 22. април, у спомен на догађај из 1867. године, када су Турци напустили наш град. Тим поводом, образована је и стручна Комисија за доделу награда и признања града Шапца, која је прошле суботе прогласила лауреате. У првој категорији, за укупан допринос развоју града, награда је припала Рукометном клубу „Металопластика“, који ове године слави значајан јубилеј, 30 година од освајања прве титуле првака Европе. Заслугом „рукометних ванземаљаца“, који су у сезони 1985/1986. године освојили титулу шампиона Европе, Шабац је уписан као град великих спортиста. У другој категорији, за развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, признање је добила новинарка Оља Бећковић, ауторка и водитељка култне емисије „Утисак недеље.“
- Како награђена није становник града Шапца, истовремено јој се додељује и звање „Почасни грађанин града Шапца“. Оља Бећковић промовише највиша достигнућа у истраживачком новинарству и својим професионалним приступом, храбрим наступом и етичким стандардима непрекидно подсећа на одговорност за јавно изговорену реч. Истовремено грађане позива на добро памћење, здрав разум, објективизам и активизам. Њен рад је синоним за слободно новинарство, нарочито у времену у ком се слободна реч и критичко мишљење изједначавају са дестабилизацијом државе. Мало је места у Србији за речи Оље Бећковић. Шабац је град који жели да чује и Ољу Бећковић и све слободномислеће људе јер је и сам такав, ценећи изнад свега слободу, независност и могућност да његови грађани одлучују о својој и судбини заједнице у којој живе и раде, наводи се у одлуци Комисије за доделу награда и признања града Шапца.
Априлску награда у категорији за развој села, пољопривреде и месних заједница награда је припала Мирољубу Николићу, директору хуманитарне организације „Царитас Шабац“.
- За време поплава у мају 2014. године, Мирољуб Николић је међу првима реаговао, и као директор „Царитас Шабац“ обезбедио велику количину хуманитарне помоћи за угрожено становништво. Такође, као директор „Царитас Шабац“ покренуо је услугу социјалне заштите „Помоћ у кући“, што је једна од првих услуга интегралне социјалне заштите намењена и становништву на руралном подручју. Мирољуб Николић је био менаџер пројекта „Јачање професионалне едукације одраслих у руралним срединама“ који је врло успешно реализовао у оквиру Другог позива програма прекограничне сарадње Србија ““ БиХ, истакнуто је у одлуци комисије.
На централној свечаности поводом прославе Дана града Шапца, у среду 22. априла, добитницима Априлске награде уручени су кључеви града Шапца.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa