Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ШАМПИОНСКА ЕКИПА ПОНОВО НА ОКУПУ

МЕТАЛОПЛАСТИКА У СРЦУ

Уторак био посвећен екипи Металопластике. “Неки од нас се нису видели по 20-30 година“, навео је Јовица Цветковић. “Величанствено је“, сматра Драган Танасић. “Част ми је што сам био играч ове генерације“, истакао Перо Милошевић
Након 30 година “рукометни ванземаљци“ су се поново окупили. Уторак је у Шапцу био посвећен екипи Металопластике која је 1985. први пут освојила Куп европских шампиона.
За њих је прво организован пријем у Градској кући који су уприличили градоначелник Небојша Зеленовић и његов заменик Немања Пајић. Током разговора један део легендарне екипе сматрао је да су оваква окупљања требали и сами да организују, док су други мишљења да већи значај и тежину постоји када иза тога стану град и клуб. Говорило се и о плановима за будућност и перспективи рукомета у Шапцу. Тадашњи капитен Мирко Башић поклонио је Зеленовићу и Пајићу дресове са потписима свих играча, а своју величину показали су и тиме што нису заборавили ни новинара који их је пратио тиих шампионских година, Сретена Пајића.
-Окупљање у организацији града и људи из рукомета је фантастична ствар. Неки од нас се нису видели по 20 - 30 година. Раштркани смо по свету, што из пословних, што из породичних разлога. Ово је диван тренутак. Подсећамо се на оно што смо направили. Можда смо мало и заборављени били у међувремену. Не треба ово задовољство да остане само на овом дану. Треба да се виђамо и у будуће. Ми смо ти који су били авангарда једног времена у рукомету, ти који су донели нешто ново. Данас када је рукомет у Србији у великој кризи сматрам да треба да преузмемо одговорност и за његову будућност, истакао је Јовица Цветковић.
Изложба “Дочекајмо шампионе“, који је приредио Бранислав Станковић из Народног музеја Шабац, отворена је у Шабачком позоришту. Бројне фотографије и експонати подсетили су посетиоце, али и тадашње играче, на неке можда и заборављене тренутке. За млађу публику ово је била прилика да осете делић шампионске атмосфере.
Након тога одржана је свечана академија. Пред препуну салу Шабачког позоришта изашла је екипа “ванземаљаца“.
-Величанствено је. Хвала граду и клубу на овако организованом јубилеју. Изузетно ми је драго што сам видео позната лица и да се поново дружимо. Шабац је град рукомета, рекао је Драган Танасић.
Након Позоришта тим је отишао на место где је пре три деценије све почело, у Зоркину халу. Ревијалну утакмицу са Борцем из Бања Луке одиграли су прво јуниори, а потом и први тимови. Хала је била пуна, како су шампиони и заслужили. Резултати утакмица овога пута остали су у другом плану.
-Много је емоција. Присећамо се и препричавамо доживљаје са рукометних терена, али и ван њих, са путовања и тренинга. Мени се највише урезало у сећање, и остаће целога живота, дочек на аеродрому и у Шапцу после прве освојене титуле првака Европе. Са неким саиграчима се нисам видео дуго година, док се са некима чешће виђам. За Шабац сам везан из више разлога и отприлике два пута годишње сам овде. Металопластика ми је у срцу. Била је понос оне Југославије. Част ми је што сам био играч ове генерације. Поносан сам на постигнуте резултате, на публику и на град, рекао је Перо Милошевић и захвалио клубу и граду што су се сетили да их окупе након 30 година.
Ова екипа била је и главна звезда Свечане академије поводом Дана града одржане на Центру у среду. Добитници су прве Априлиске награде града Шапца и додељен им је кључ града. Признање су заслужили за Укупан развој и промоцију града. Заслужено, наравно, јер су Шабац уцртали на рукометну и спортску мапу Европе и света и показали да мала средина није препрека да се досегну неслућени успеси.
-Заиста сам почаствован приликом да као Шапчанин и навијач Металопластике будем у прилици да са великанима нашег спорта седим и разговарам о неким прошлим временима, али и о будућности. Мислим да је шампионски тим Металопластике улепшао детињство многим Шапчанима. Знам да мени јесте. Учинили су нас све поносним зато што смо из Шапца, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Већ следеће године навршава се 30 година од када је екипа Металопластике освојила своју другу титулу европских шампиона.
Грађани Шапца у недељу су имали прилику да се сликају са оригиналним пехаром Европског купа и са поједниним играчима који су га 1985. године први пут освојили. Садашњи први тим Металопластике и најмлађи играчи промовисали су мини рукомет.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa