Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА ШАПЦА

У ШАПЦУ СМО СВИ МИ ПРАВИ ЉУДИ

Свечаном академијом у пешачкој зони и доделом награда добитницима Априлске награде, Шабац је прошле среде обележио Дан града. Обраћајући се грађанима Шапца и гостима града, градоначелник Небојша Зеленовић подсетио је на историјски значај 22. априла 1867. године, дана када је турска посада напустила Шабац 1867. године, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Овим чином турска власт је, после нешто више од три века, дефинитивно окончана.
- На основу историјског значаја овог догађаја и његовог утицаја на развој града, определили смо се да 22. април обележавамо као Дан града. И као што смо слободу ценили тада, тако и данас препознајемо њену вредност јер је слобода као ваздух ““ не осећа се док не почне да нестаје. Зато је у Шапцу тако ценимо и бранимо. Правда и истина су у слободи. Развијамо се и напредујемо само у слободи. Развој града јесте наш циљ, разлог и мотив. Визија Шапца као средњеевропског модерног града је идеја којој смо посвећени и коју доживљавамо као задатак, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Он је поручио да је Шабац, поштујући европске вредности и испуњавајући европске стандарде, спреман да Србију поведе у Европу. Зато што је Европа слобода, а слобода - одлучивање.
- То је суштина децентрализације и грађанске самоуправе, политике која је обележје Шапца. Да грађани сами одлучују о својим потребама и приоритетима. То је суштинска слобода. Тако грађани постају одговорнији према себи и свом окружењу, стичу поверење у институције. То је пут ка истинској демократији кроз коју грађани живе своје животе, вођени заједничким циљем: да боље живе и обезбеђују сигурну будућност својој деци. Верујем да Шабац иде ка том идеалу, да је способан да и другима покаже пут, рекао је градоначелник Шапца.
Град Шабац доделио је Априлске награде Рукометном клубу „Металопластика у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, Ољи Бећковић у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, и Мирољубу Николићу - „Царитас“ Шабац у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свога живота и рада.
Јасмин Мркоња, бивши рукометаш „Металопластике“, тима који је својим успесима прославио Шабац, у име саиграча захвалио је на награди која и за играче и за грађане Шапца носи посебну симболику. Он је додао да је признање града Шапца, за њега лично, значајније од златне медаље освојене са репрезентацијом Југославије.
Мирољуб Николић, директор хуманитарне организације „Царитас“ Шабац, поручио је да му је велика част што је грађанин града који је у приоритете своје политике уврстио социјалну и здравствену заштиту, области у којима није могуће постићи велики успех и где увек недостаје новца.
Обраћајући се грађанима Шапца, новинарка Оља Бећковић рекла је да је 23 године, скоро сваке недеље улазила у њихове куће, и када јој је забрањено да то ради, грађани Шапца су јој отворили врата свог града.
- Ако тако поставим ствари, укинут ми је један ТВ студио, а добила сам цео један град, поручила је Оља Бећковић, која је, као и остали добитници награде који нису становници Шапца, проглашена почасном грађанком Шапца.
У уметничком делу програма приређени су концерти ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и џез музичара Владе Маричића.
Свечаној академији претходило је отварање изложбе под називом „У Шапцу смо сви ми били прави људи“ у холу Библиотеке, а реч је о заједничком остварењу Народног музеја, Библиотеке шабачке и Међуопштинског историјског архива.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa