Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА ПРОТЕКЛА СЕДМИЦА БИЛА У ЗНАКУ СПОРТСКО-КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ МАНИФЕСТАЦИЈА

ШАПЧАНИ СВОМЕ ГРАДУ

Током протекле седмице у Шапцу је било веома живо. Образовне и установе културе, појединци и групе својим наступима и представљањем радова обележили су 22. април - Дан града Шапца. Тако је пешачка зона од раних јутарњих часова била испуњена дечјим смехом, радошћу, музиком, игром. У среду је било најживље а ми смо издвојили један део празничног дешавања.
Расти здраво
Нижи разреди ОШ „Николај Велимировић“ представили су пројекат „Расти здраво“ који се последњих пет година показао као најбољи.
- Направили смо велике резлтате са малом децом. У оквиру пројекта имамо „Мале олимпијске игре“ за најмлађе такмичаре и прво такмичење у школском спорту. Са нашим малим олимпијцима имамо већ два освојена државна такмичења. С друге стране, не везано за такмичења, показало се да су деца много моторички напредовала, да се много лакше касније уклапају у спортске секције и клубове ““ истакао је наставник Бојан Николајевић, реализатор пројекта у ОШ „Николај Велимировић“.
За Машу и Марију Перић и Катарину Шушковић, ученице ИИ2, најбољи спорт је одбојка.
- Здраво је бавити се спортом ““ поручила је Марија Перић, што је потврдио и њен другар Филип Новаковић из одељења ИИ3 који највише воли кошарку.
Пипи дуга слика
Удружење ликовних стваралаца Шапца узело је учешће у обележавању Дана града пројектом „Пипи дуга слика“. Преко двадесеторо деце из ПУ „Наше дете“, основних школа, Центра за социјални рад и Дневног боравка придружили су се сликарима Милици Алимпић Илић, Јелени Спасојевић, Драгани Ђурђевић и Жељку Драгићевићу у креативном раду.
- Радили смо колаж „Степенице пријатељства“ и то пастелним бојама. Било је јако маштовито и креативно. Дали су свој максимум. Затим смо радили осликавање плочника у главној лици где су нам се придружила и остала деца која су била случајно у пролазу. И то је било занимљиво, лепо, дивно ““ рекла је Милица.
Уз помоћ сликарке Јелене Спасојевић деца су успела да на платну величине два метра са метар прикажу „Подводни свет“.
- Прикључивали су нам се и људи, случајни пролазници, ко год је желео да слика. Рад који је феноменалан биће поклоњен Центру за социјални рад ““ нагласила је проф. сликања Јелена.
Мини театар
На бини испред Културног центра представом „Војсковођа, генерала и војвода“, посвећеном животу и делу Степе Степановића, представили су се чланови Драмске секције ОШ „Војвода Степа Степановић“ Липолист. Рађена по сценарију и у режији наставнице српског језика Ане Живановић представа је базирана на низу анегдота из војводиног живота. Ученици ОШ „Јеврем Обреновић“ извели су адаптацију чувене комедије Косте Трифковића „Честитам“, док су деца из ОШ „Николај Велимировић“ све присутне провели у далеку прошлост Шапца оживевши ликове и догађаје тога времена у представи „Стари Шабац“. „Мини театар“ затворили су ученици Продуженог боравка ОШ „Ната Јеличић“ причом о међуљудским односима другара у школи, љубави, пријатељству и учењу. Добро познате „Силеџије у школи“ и овога пута послале су поруку да само другарска љубав, лепо понашање и образовање од њих могу да начине праве људе.
Отворена галерија скулптура
Захваљујући члановима неформалне групе „Комбинарт“ Шапчани су имали прилику да се прошетају кроз праву уметничку галерију скулптура на отвореном. Тринаестак радова у теракоти, дрвету, камену, пластици, металу на најбољи могући начин представио је керамичара Милана Ракића и вајаре Владу Спасојевића, Миодрага Самарџића, Сашу Стаменковића, Милоша Благојевића и Милену Обрадовић.
- Нисмо хтели да вршимо неку селекцију него је свако приказао оно најбоље. Изложбом „Престиж“ хтели смо да нашим суграђанима понудимо несвакидашњи угођај ““ рекла је Милена Обрадовић.
У исто време на аутобуским стајалиштима пролазници су имали прилику да погледају штампане радове ликовних уметника.
Дечје играрије
Малишани вртића „Пролеће“, „Полетарац“ и „Младост“ прошлог петка показали су свој спортски дух. „Дечје играрије“ испред зграде Градске управе у пешачкој зони привукле су и велики број пролазника.
- Деца треба природно да одрастају уз игру. Ми се само трудимо да им пружимо то кроз наш свакодневни рад. Ово је само мали приказ наших активности које свакодневно радимо. Игре су велика радост за децу ““ рекао је Зоран Петровић, васпитач предшколске групе у Дреновцу.
Одушевљење нису крили ни Сара Враштановић из Вртића „Пролеће“ и Михаило Кузмановић из Вртића „Младост“.
- Овај спорт, атлетика и Олимпијада, су за наш град ““ рекла је Сара.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa