Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
СA MAЧВАНСКИХ ПОЉА

СЕТВА НА ВЕРЕСИЈУ

Да би на време засејали плодне оранице многи мачвански ратари били су принуђени да се задуже. На то указују подужи спискови у свескама за вересију, на које указују власници пољопривредних апотека у овом крају, код којих су овдашњи домаћини узимали репроматеријал, најчешће “на образ“. У продавницама, не желе да им се име спомиње у новинама, а ни ко је дужан само кажу да су просто били принуђени да робу дају на вересију.
С друге стране је најављена помоћ државе у виду субвенција за потрошено гориво и вештачко ђубриво, као и површине пољопривредног земљишта којима располажу регистрована пољопривредна газдинства, је спора. Захтеве за суфинансирање дела дуга треба упућивати посредством Дирекција за пољопривреду и село локалних самоуправа од петог маја ове године, а прва новчана средства ратари би могли очекивати за око месец дана. Они са којима смо разговарали кажу да су на то чекали многе њиве би остале не засејане. Просто, сетва не може да чека, а оптимални рокови су прошли.
- Многи су нажалост “истресали“ и задње динаре из сламарица да би обавили овај важан пролећни посао. Највише смо, као и увек сејали кукуруз, потом соју, крмно биље, поврће... Сада је потребно и да нас време послужи да би приноси могли да “покрију“, велика улагања и трошкове, којима смо били изложени, каже Живорад Мартиновић, пољопривредник из Богатића.
Није утврђена тачна површина земљишта која из разноразних разлога у плодној Мачви, сваке године остаје у парлогу. Нажалост, констатују стручњаци она ће ове године бити већа, јер многи првенствено из економских разлога неће моћи да засеју, а према плановима који су мање више из године у годину исти, у општини Богатић овог пролећа треба засејати око 20.000 хектара.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa