Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
МИТИНГ ОПОЗИЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

ОВО ЈЕ ТЕК ПОЧЕТАК

“Србија је данас држава без стратегије. Без слободе нема правог живота. Нова енергија са новим људима“
Митинг и протестна шетња Демократске странке у Београду завршени су прошле суботе испред зграде Владе Србије, где су учесници оставили поруке премијеру и министрима, а лидер демократа Бојан Пајтић рекао да је слободна демократска Србија устала и да је ово тек почетак.
- Ово је тек почетак, наставићемо даље - рекао је Пајтић, најавио скупове у мају у Крагујевцу, а затим Зајечару, Нишу и другим већим градовима у Србији, а грађанима поручио да је требало много храбрости да дођу на митинг, те да ће демократе због тога „наставити даље“.
У порукама се демократе набројале и учинак владе - смањене пензије и плате, укинута слобода независних институција, отерани инвеститори, обезвређено знање, уведено насиље у политику...
Протестна шетња почела је некон митинга, а колона се кретала од Трга републике улицама Коларчевом, Теразијама, Тргом Николе Пашића, Кнеза Милоша до зграде Владе Србије у Немањиној улици.
Током шетње, окупљени грађани узвикивали су „Вучићу одлази“, „Ајмо ајде сви у напад“, „Оставке оставке“.
Бојан Пајтић на почетку говора позвао је окупљене да минутом ћутања одају почаст погинулима у хеликоптерској несрећи.
- Данас имамо апсолутно најгоре економске показатеље у региону. Мука нам је да слушамо да за сваку муку бива оптужена ДС. Нећемо то више да трпимо - рекао је Пајтић.
- Сиротиња се кажњава, а тајкуни награђују, пензионерима се отима, а ботовима даје, земљу отимају фармерима, а дају бедуинима, све је више обећања, а све мање резултата - изјавио је Пајтић.
Он је затражио оставку Александра Вучића.
- Тражимо Вучићеву оставку. Све је ово његово дело. Јер они (министри и чланови Српске напредне странке) ништа не би били без тог Вучића и зато он треба да оде из политичког живота ове земље и са места председника Владе - казао је Пајтић.
Он је казао да је Вучићево дело и то што министар одбране не осећа одговорност за пад хеликоптера и то што министар просвете „понижава студенте, наставнике и професоре“, што министарка Зорана Михајловић даје интервјује док радови на Жежељевом мосту стоје.

Пајтић је као Вучићево дело навео и то што министар правде вређа адвокате, што Партија уједињених пензионера Србије гласа за смањење пензија, што Жељко Митровић добија награду за унапређење културе и када „Вучићевић објави нову бљувотину“.
Пајтић је казао да је ДС свестан својих грешака и да је научио из њих. Он је казао да је „над земљом завладао мрак“ и да је време да се Србија „осветли“.
Владајуће странке Пајтић је „оптужио“ да се скривају иза једног човека, а он је, тврди, „аутократски вођа који је суспендовао институције што покушава да учини са здравим разумом“.
За саветнике је, додао је, изабрао двојац на челу са Тонијем Блером и Алистером Кемпбелом, а за „пословног партнера шеика, чија је земља спонзорила ОВК, за шта је и награђена“.
- Србија је данас држава без стратегије, сви смо таоци незналица, шарлатана, плагијатора констатовао је он додајући да се данас Србија продаје иза затворених врата, а лаж продаје за достојанство.
Сви грађани Србије таоци су бесомучне пропаганде и лицемерја, навео је Пајтић, оценивши да је премијер окружен криминалцима, плагијаторима, фалсификаторима и незналицама.
- Малтретирају општину за општином. Батинаши нападају редом, туку нас у Врбасу, Мионици, Инђији, Мајданпеку, а пролазе некажњено иако су идентификовани и пријављени. Имамо обавезу да извршимо политичке промене и то мора бити обавеза за сваког пристојног грађанина ове земље - поручио је Пајтић.
За говорницу је стао и Душан Петровић, председник странке „Заједно за Србију“.
- Важно је да Србији пошаљемо поруку да можемо да се договоримо. Две ствари нису спорне: Да што пре постанемо део Европе, а друга је да смо опозиција влади Александра Вучића - рекао је он.
Петровић је поручио да су они, лидери опозиционих странака спремни да направе мали „договор између странака, који је мали корак ка великом договору са грађанима Србије - да без слободе нема правог живота“, поручио је Петровић.
- Уверен сам да имамо могућност и обавезу да створимо прилику да у Србији одлучују милиони људи, а не један човек - нагласио је он.
Окупљене странке, додао је, јесу опозиција Вучићевој влади зато што он нема јасан програм изласка из економске кризе.
Он је рекао да мора престати таблоидизација Србије.
- Плашење и оптуживање без разлога и доказа је недопустиво и мора престати. Подршка Саши Јанковићу, кога разапињу свих ових дана, рекао је Петровић.
Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да је „поново на тргу права Србија“.
- Ово је нова енергија, са новим људима. Не смемо да дозволимо да наредних 20 година останемо на овом тргу. Морамо да завршимо посао што пре, заједно. И ја сам попустио мангупима у нашим редовима - рекао је Живковић.
Он је поручио да Александар Вучић, чије је име извиждано, не сме да буде човек који одлучује.
- Србија мора да има право да одлучује, да има право избора, она Србија која може да победи, рекао је Живковић.

(Извор: www.sabac.info)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa