Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
СУБНОР

ГОДИШЊЕ АКТИВНОСТИ


Помоћ у решавању здравствених и социјално-економских питања бораца и ратних војних инвалида.У припреми нови Закон за обједињавање свих борачких организација у Србији, од 1941. до данас. Шабачки СУБНОР једна од бројнијих организација у Србији са врло успешним решавањем борачких питања
Републички одбор СУБНОР и Градски одбор СУБНОР Шабац заједнички су организовали састанак свих општинских организација у Мачванском округу, који је прошле недеље одржан у Шапцу. Састанку су присуствовали представници ГО СУБНОР Шабац, из Лознице председник општинског одбора Милорад Комарчевић, из Крупња секретар Рајко Лазаревић, из Богатића председник Мијољуб Јосиповић, испред општинске организације Црвеног крста Шабац Снежана Петровић, самостални стручни сарадник и испред Удружења војних пензионера Шапца председник Ђорђе Момчиловић са шест чланова општинског одбора.
На дневном реду овог веома значајног састанка била су питања о здравственом и социјално-економском стању бораца и војних инвалида, затим Информација о активности организације републичког СУБНОР у 2015. години, на крају о Активностима и мерама које предузима СУБНОР на унапређењу социјалне сигурности бораца и војних инвалида.
Састанак је отворио и водио председник ГО СУБНОР Шабац Владимир Нинковић, а по напред наведеним питањима присутне су информисали примаријус др Предраг Јелача, професор др Христо Анђелски и магистар Душанка Лукић - Хавелка.
Др Јелача упознао је присутне да је пре две године на територији Мачванског округа спроведена анкета којом су прикупљани подаци о борцима за такозвану „социјалну карту“. Анкетирано је 270 бораца који су дали врло корисне податке о борцима и изнели стање борачке организације у МО. Сада, обрађени, ови подаци су доступни свим општинским организацијама за њихове потребе.
Доктор Анђелски је посебно нагласио значај ове анкете као помоћ општинским организацијама у решавању социјалних, здравствених и економских питања.
Магистар Душанка Лукић - Хавелка, у првом реду информисала је присутне о стању у организацији и проблемима са којима се сусрећу у раду, о захтевима републичког СУБНОР према државним органима и указала на значај да све регионалне и општинске организације треба да ажурирају личне податке за своје чланове ради лакшег решавања њихових проблема. У свом излагању Душанка је изнела и низ примера где градске и општинске организације успешно решавају своје проблеме, што може да служи другим организацијама како да решавају своја питања.
На овом састанку председник Нинковић је истакао добру сарадњу са многим организацијама у округу, међу којима је и Удружење војних пензионера Шабац, а посебно је похвалио општинску организацију Црвеног крста Шабац за успешну сарадњу и пружању помоћи многим борцима у општини.
У Србији има доста борачких организација. Основа и циљ њиховог постојања су исти, али нису уједињене, па је тако њихова снага „ослабљена“ у спровођењу разних активности на решавању проблема својих чланова. Присутни су, такође, упознати да је у припреми нови Закон о борачкој организацији, који ће ујединити све борце како оне из Другог светског рата тако и оне из рата од 1991. - 1999. године., где ће сви борци имати иста права и овлашћења ““ биће јединствена организација.
У другом делу овог састанка присутни су постављали питања и износили личне проблеме које до сада нису могли да реше ни преко суда., нису наилазили на никаква разумевања у првом реду код државних органа. Закључак по овим питањима је да ГО СУБНОР прикупи сва питања која борци сами нису могли да реше, да их обради и по потреби прикупи потребну документацију, и таква питања достави републичком одбору СУБНОР, који ће покушати да помогне овим борцима.

Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa