Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
ЦРКВА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

ДУБЉАНСКИ БИСЕР

Далеке 1934. постављен је први камен темељац мачванске лепотице рађене у српско-византијском стилу. Захваљујући напорима свештеника Уроша Живковића, протојереја-ставрофора, мештана и општине Богатић, уочи прославе двестогодишњице од Боја на Дубљу, засијаће у пуном сјају у својих осамдесет лета
Мало је села у Србији која се могу похвалити центром у којем истакнуто место заузима црква. Управо такав је случај са мештанима мачванског села Дубља. Црква Светог Вазнесења Господњег, после првог постављеног камена темељца 1934. године захваљујући свештенику Груји Грујовићу, родом из Крагујевца, освештана на Митровдан, 8. новембра две године касније од стране шабачко-ваљевског владике др Симеона Станковића, током протеклих осамдесет година пружала је утеху и ослонац верницима. Као сведок прохујалих времена у коме су ратне стихије Првог светског рата управљале животима многи остала је Спомен костурница у којој су похрањени костури двеста педесет српских и аустро-угарских војника.
- У изградњи храма Цркве Светог Вазнесења Господњег, то је Спасовдан, учествовали су мештани села Дубља и околних села Мачве. Такође је учествовало и Министарство правде и краљ Александар И Карађорђевић. Пошто је црква обнављана неколико пута од 1935., реновирана, кречена, ми смо ступили у већу санацију 1998. године. Тад сам и ја дошао у ово село. Дотле је био свештеник Слободан Павловић, протојереј који је службовао овде тридесет осам година. Пре њега су били Блажа Кнежевић и Груја Грујовић ““ прича свештеник Урош Живковић, протојереј-ставрофор, који већ осамнаест година уз надљудски напор заједно са мештанима Дубља уз свесрду помоћ општине Богатић враћа стари сјај велелепног здања рађеног у српско-византијском стилу.
Као резултат вишегодишњег рада на цркви је постављен бакарни кров, појачана струја, урађено подно грејање, обављени молерски радови, а ускоро ће се привести крају и рад на фасади.
- На овоме се неће стати. Захваљујући општини 2012. године успели смо да добијемо средства преко Канцеларије за вере. Урадили смо санацију споменика из ранијих ратова који се налазе у дворишту цркве, а који су уврштени у споменике културе. Комплетно поплочавање око споменика коштало је два милиона и триста хиљада динара. Општина нам је помогла и у ранијим санацијама цркве као и у изградњи Парохијског дома у коме се налази сала и музеј. Добрим делом помогло је село и људи добре воље који су из ових крајева ““ истакао је свештеник Урош.
У сенци столетне липе, када време дозволи, поседе мештани присећајући се прошлих времена али и планирајући прославу Боја на Дубљу са којом је започето 2001. године.
- Последњи велики бој у Другом српском устанку тако да смо сматрали да завређује да буде обележен на достојанствен начин. Прославу у континуитету одржавамо већ од 2001. Сваке године се ниво и квалитет програма подиже. За двестогодишњицу, која ће се прославити ове године 26. јула, ми се спремамо годинама. Једноставно живимо за то. Све се сређује. У плану је изградња и летње позорнице. Цео овај комплекс ће добити неки нови изглед ““ истиче Милан Ковачевић.
И Дом културе је у фази реновирања а, по речима председника МЗ Дубље Славка Андрића, планова има још.
- Покушавамо да у наредном периоду овај комплекс постане огледало села, а у плану је и изградња бање, тако да странцима, потенцијалним туристима, можемо да понудимо и нешто више. Хиљаду и нешто домаћинстава бави се искључиво пољопривредом. Наша ОШ „Никола Тесла“, некада „Вера Благојевић“, прославиће 12. маја сто педесет година постојања. Имаћемо јубилеј до јубилеја и све ћемо их обележити на прикладан начин ““ обећава Андрић.
Као део целокупне слике, у којој централно место заузима Црква Светог Вазнесења Господњег која ће на Спасовдан, 21. маја, прославити своју славу, никла је, како рече црквени одборник Владан Машић, дугоочекивана мачванска икона посвећена Боју на Дубљу.
- Наше село после двеста година није добило слику него је добило мачванску икону коју смо и дуго чекали. Надам се да ће се рад мачванског сликара Жељка Драгићевића, мог брата у Христу, на зиду сеоског Дома, наћи и у српској историјској архиви јер ово је прва урађена слика Боја на Дубљу. Ми као потомци оних који су положили животе у одбрани вере и народа били смо дужни што смо, надам се, урадили на најбољи могући начин ““ поносно каже Машић.
Хитајући у сусрет великом јубилеју на зиду осам пута седам и по метара, окупан сунчевим зрацима, освануо је мурал који пркосно сваким својим детаљем понавља речи: „Неће паша, неће моћи преко Дубља никад проћи“.
- Имам ту срећу да, у години када моји дивни пријатељи и цела Мачва славе јубилеј, поклопи се и двадесет година мога бављења сликарством. Имао сам ту част да на првој причести за време Васкршњег поста попричам мало студиозније са протом Урошем Живковићем, изложим неке своје идеје, тако да смо прве недеље после Васкршњих празника кренули у реализацију мурала у коме је сабрано сво моје двадесетгодишње искуство. То је слика моје личне борбе, драме и слава победе вере над тиранијом и злом. Не могу а да не споменем детаљ када мој колега Мајсторовић са протом Урошем Живковићем на врху цркве на звонику сређује, рестаурира крст, прави позлату, ја на скелама, а деца из Дубља на проби фолклорног ансамбла. Хармоника у приземљу... Цела прича из мене је извукла само нешто најбоље ““ одушевљено прича Драгићевић.
Мало је речи, а и простора, да се исприча прича о Цркви која под својим окриљем, у сенци далеког одјека Боја на Дубљу, сведочи о српству, православној вери и народу који никада није могао да трпи неправду. А шта рећи о неимарским рукама свештеника Уроша Живковића, несебичној помоћи уметника, мештана Дубља и људи из општине Богатић. Слика и прилика правог српског домаћина који ће већ на Спасовдан угостити вернике, пријатеље и госте, а онда у сам освит јулске прославе обрадовати многобројне посетиоце. Да не би открили превише нека нешто остане и за неку наредну причу о Цркви Светог Вазнесења Господњег и потомцима дубљанских ратника.
Оља Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa